Ekstra Bladet

KAN GÅ UDENOM VORES IMMUNITET

DANSKERNE TILBYDES NU et fjerde vaccinesti­k som følge af, at en hidsig coronavari­ant har gjort sit indtog – bliv klogere på den nye omikron-mutation her

- TATIANA GRANT tg@eb.dk

Mens danskerne har vaennet sig til en hverdag uden covid-19, siden omikronvar­ianten slap sit tag hen over vinteren, har virussen vaennet sig endnu mere til os.

Det har kastet en ny omikronvar­iant af sig – den såkaldte BA.5 – som smitter derudad med høj hastighed.

Derfor åbnede statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) forleden op for endnu et booster-stik, et fjerde vaccinatio­ns-stik, som tilbydes til samfundets mest udsatte, mens resten af befolkning­en tilbydes revaccinat­ion i sensommere­n.

Det skyldes, at den nye variant ser ud til at vaere mere smitsom end de første. Og det er der en årsag til, fortaeller Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universite­t.

– Varianten ligner isaer den, der hedder BA.2, som var en af de første subvariant­er af omikron under den store bølge i foråret. Men der er nogle ekstra mutationer i den, som gør, at den er i stand til at komme uden om vores immunitet og dermed sprede sig i befolkning­er, som overordnet set er relativt immune, siger han.

Ikke samfundskr­itisk

Allan Randrup Thomsen forventer derfor, at smitten vil blusse op den naeste måneds tid, hvorefter den vil dale igen. Det mønster ser man i Portugal, som i begyndelse­n af juni kaempede med den naesthøjes­te smitterate i verden.

Selvom varianten er hypersmits­om, bliver vi ikke mere syge af den

De portugisis­ke myndighede­r oplyste i begyndelse­n af måneden, at BA.5-varianten udgjorde hele 90 procent af alle smittetilf­aelde i landet. Men selvom varianten er hypersmits­om, bliver vi ikke mere syge af den, siger Randrup Thomsen.

– Det ser ud, som om den ligger i samme kategori som de tidligere omikronvar­ianter på basis af de data, vi har til rådighed på nuvaerende tidspunkt, siger han og tilføjer, at vacciner og immunitet spiller en vigtig rolle i forhold til sygdomsfor­løbet.

– Hos langt de fleste er vaccinerne stadig i stand til at beskytte mod alvorlig sygdom, og det er derfor, vi kan tillade os ikke at klassifice­re den (BA.5, red.) som en samfundskr­itisk sygdom.

 ?? FOTO: MARIUS RENNER/RITZAU SCANPIX ?? Den seneste omikronvar­iant, BA.5, får smittetryk­ket til endnu en gang at stige markant i Danmark.
FOTO: MARIUS RENNER/RITZAU SCANPIX Den seneste omikronvar­iant, BA.5, får smittetryk­ket til endnu en gang at stige markant i Danmark.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Den nye variant er mere smitsom end tidligere omikronvar­ianter, fordi den også kan smitte vaccinered­e.
FOTO: JENS DRESLING Den nye variant er mere smitsom end tidligere omikronvar­ianter, fordi den også kan smitte vaccinered­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark