Ekstra Bladet

Politiske domstole, nej tak

-

I DANMARK VED de faerreste, hvad dommerne i Højesteret hedder. Selv blandt advokater er det få, som kan naevne mere end fire-fem af dem ved navn. Til gengaeld kan alle navnene på vores førende politikere.

DETTE SKYLDES IKKE, at vores Højesteret ikke er vigtig, men mere at den for det meste blot fortolker, hvad vi politisk har diskuteret os frem til.

Det er en model, der ofte angribes for ikke at vaere principfas­t nok. Problemet er som regel, at nogle gerne vil have noget igennem og mener, at alle burde mene det samme som dem, men at det ikke er flertallet. Her ville de så gerne kunne gå til domstolene og anvende juraen til at gennemtvin­ge sejre, som de ikke kan vinde politisk.

BLANDT DANSKE JURISTER er man generelt ganske mistroisk over for dette standpunkt. Ikke fordi vi ikke tiltror os selv evnen til at vurdere komplicere­de spørgsmål om naermest hvad som helst – nej, der overgår vores ego ganske sikkert vores realkompet­ence.

Men snarere fordi vi ingen demokratis­k legitimite­t har.

Folketinge­t traekker deres magt fra folket. Regeringen fra ikke at have et flertal af Folketinge­t imod sig. Domstolene i Danmark har i den sammenhaen­g ingen legitimite­t til at skabe ny lov – for ingen borgere har valgt dommerne.

I USA HAR man valgt et andet system. Der udpeges Supreme Court politisk, og man har tillagt dem stor kompetence til at skabe ny ret ved at fortolke deres variant af grundloven, forfatning­en.

Dette system, der på overfladen virker mere demokratis­k, har dog tre store mangler.

FOR DET FØRSTE ’jurificere­s’ det politiske – således at alt skal gøres i juraens firkantede og skriftnaer­e verden. Hvorefter det er svaert at få plads til kompromise­rne, der skaber et samfund.

FOR DET ANDET og vigtigst afliver det den offentlige samtale. For når retten har talt, så er debatten som udgangspun­kt faerdig, og det betyder tit, at kampen stopper. Problemet er, at man ikke vinder politiske kampe ved at få et flertal af dommere med sig. Det gør man ved at få et flertal af befolkning­en med sig, og det kraever, at man fortsaette­r den offentlige samtale.

FOR DET TREDJE og i fortsaette­lse af det andet: Domstole kan skifte standpunkt. Og når det sker, så forsvinder rettighede­r, som var veletabler­ede, men hvor der aldrig var skabt legitimite­t bag beslutning­en, fordi den offentlige samtale ikke konkludere­de.

I USA ser man i disse dage konsekvens­erne af at have et system, hvor retssalene i høj grad blander sig i det politiske.

De faerdiggjo­rde aldrig debatten om abort, fordi man vandt i højesteret og derved som et af få vestlige lande, der minder om Danmark, har et stort mindretal, der er imod fri abort.

DE POLITISKE DOMSTOLE har igen vist sig at vaere en katastrofe for fremskridt, for sejre vundet i retten aendrer sjaeldent standpunkt­er. Det er blot som alle andre ting, der påtvinges dig af en staerkere modpart under trussel om vold (her staten), noget, du nødtørftig­t accepterer, men desvaerre sjaeldent noget, der får dig til at anerkende modpartens standpunkt.

JEG HÅBER DERFOR for det første, at USA nu får genstartet en offentlig samtale om abort og får etableret fri abort i hele landet. Og for det andet, at de politikere i Danmark, der kaemper for forfatning­sdomstole, overvejer, om det måske er mindre hensigtsma­essigt at give jurister bestemmend­e vetoret over for politikere og derved den offentlige samtale.

De politiske domstole har igen vist sig at vaere en katastrofe for fremskridt

 ?? FOTO: GEMUNU AMARASINGH­E/RITZAU SCANPIX ?? Juristen Leif Donbaek beder politikere, der overvejer en dansk forfatning­sdomstol som den amerikansk­e højesteret, om at taenke sig rigtig godt om, så vi ikke ender som USA.
FOTO: GEMUNU AMARASINGH­E/RITZAU SCANPIX Juristen Leif Donbaek beder politikere, der overvejer en dansk forfatning­sdomstol som den amerikansk­e højesteret, om at taenke sig rigtig godt om, så vi ikke ender som USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark