Ekstra Bladet

Økonomisk kollaps truer

-

Mens Ruslands økonomi ventes at skrumpe 8-15 procent i år, kan den ukrainske stat notere et månedligt underskud på svimlende 30 milliarder kroner.

Rusland blev i går erklaeret statsbanke­rot, da landet har misset en rentebetal­ing til udenlandsk­e investorer på 100 millioner dollars. Men hverken et stort underskud eller en statsbanke­rot ser ud til at få betydning for krigens udvikling.

Det har nemlig ikke stor effekt på Rusland, at man er blevet erklaeret statsbanke­rot, mener Mathias Sproegel,

seniorøkon­om i Sydbank:

– Det er godt nok en officiel statsbanke­rot, fordi man ikke har betalt den her gaeld til udlandet, men det er jo ikke en situation, hvor Rusland mangler pengene, så det her label, de har fået, er naermere på grund af sanktioner­ne, siger Sproegel med henvisning til, at landet ikke kan betale i rubler i Vesten.

Ukraine kan fortsaette

Mathias Sproegel forventer heller ikke, at Ukraines skrantende økonomi betyder, at de kaster håndklaede­t i ringen og overgiver sig. Den udlaegning er ekspert i internatio­nal politik ved Forsvarsak­ademiet Peter Viggo Jakobsen enig i.

– Det korte svar er, at ukrainerne kan blive ved, så laenge Vesten synes, at det er en god idé. Det er os, der finansiere­r deres kamp, så spørgsmåle­t skal du egentlig rette til EU og Washington.

– Her har man dog meldt ret klart ud, at man bliver ved med at bakke ukrainerne op, så laenge der er behov for det, siger han til Ekstra Bladet.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Ukraine har et månedligt underskud på 30 milliarder kroner, men så laenge USA og Vesten vil betale den pris, kan praesident Volodymyr Zelenskyj og ukrainerne fortsaette med at kaempe.
FOTO: RITZAU SCANPIX Ukraine har et månedligt underskud på 30 milliarder kroner, men så laenge USA og Vesten vil betale den pris, kan praesident Volodymyr Zelenskyj og ukrainerne fortsaette med at kaempe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark