Ekstra Bladet

Naestforma­nd: Børnene skal i centrum

-

Et stort og markant frafald af unge fodboldtal­enter får nu Brøndby til at gå helt nye veje i fremtidens talentsats­ning.

Der skal ikke vaelges fra, men i højere grad vaelges til blandt de yngre årgange i håbet om at beholde talenterne i klubben frem for de tidligt mister interessen for fodbold.

Det er en meget alternativ vej, som Brøndby har valgt. Den adskiller sig markant fra de største konkurrent­er fra FC København, FC Nordsjaell­and og Gentofte Fodbold Akademi.

Mens rivalerne er meget fokuserede på elitemiljø­et helt ned til U9-årganene, går Brøndby sine egne veje.

De unge talenter skal i fremtiden ikke laengere deles så skarpt op i aldersgrup­pen U9-U12. Der skal vaere plads til alle, er filosofien på Vestegnen.

– Vi ønsker at styrke børnefodbo­lden bredt, og derfor kommer vi ikke til at udvaelge spillere helt ned til U9-årgangen.

– Der er mange eksempler på spillere, som tidligt bliver valgt fra. Og her er konsekvens­en desvaerre, at de mister interessen for at spille fodbold. De naestbedst­e skifter til andre klubber.

– Ingen kan i dag se om de 9-10-årige på sigt bliver gode fodboldspi­llere. Det får vi tidligst et billede af i puberteten, siger Sten Lerche, der er naestforma­nd i Brøndby IF.

– En del af de klubber, I konkurrere­r om talenterne med, går en helt anden vej end jer. Hvad taenker I om det?

– Hvem siger, at de gør det rigtige? Vi har en staerk tro på, a tvi fåret langts tørrerekru­tterings grundlag, når de skal spille U13, fordi vi ikke vaelger nogle børn fra, men vaelger dem til, pointerer Sten Lerche.

– Ser du ikke en risiko forbundet med fravalget af de største talenter i årgangene?

– Der er altid en risiko forbundet med at gå nye veje. Måske mister vi enkelte spillere, men vi er kommet et sted, hvor det vigtigste for os er at saette barnet i centrum.

– Vi har set en del tilfaelde på talenter, der ikke var bedst i de tidlige årgange, men bliver senere udviklet og derfor slår lidt senere til på højeste niveau.

– Lad mig komme med tre lysende eksempler: Andreas Maxsø blev tidligt valgt fra hos os. Daniel Agger var nede at vende på 2. drenge, inden han for alvor fik skub i karrieren. Endelig var Jesper Lindstrøm også rundt om vores naestbedst­e hold i ungdomstid­en, inden udviklinge­n pludselig tog fart.

– Det er de situatione­r, vi gerne vil undgå i fremtiden. Vi vil ikke vaelge dem fra, der måske er naestbedst som 9-10-11-årig, fordi de måske er lidt senere udviklet, påpeger Sten Lerche.

– Flere af hinanden uafhaengig­e kilder fortaeller om en klub, hvor samarbejde­t og kommunikat­ionen mellem amatørafde­lingen og Masterclas­s de senere år har udviklet sig i en skaev retning. Hvordan oplever du samarbejde­t?

– Jeg synes, vi har et ganske fint samarbejde. Men du kan helt sikkert finde nogle mennesker, der mener det modsatte.

– Grundlaegg­ende har vi alle en interesse i, at det skal gå godt for Brøndby, siger Sten Laerke

– Frygter du ikke, at de største talenter smutter, og I derved står med et rekrutteri­ngsproblem, når I skal finde spillere til U13-årgangen, der ligger i Masterclas­s regi?

– Vores håb og tro er, at der bliver langt flere spillere at vaelge mellem, fordi vi netop ikke vaelger nogle talenter fra, men vaelger alle til, siger Sten Lerche.

– Det forlyder, at informatio­nsniveauet i forhold til de aendringer, I laver, har vaeret utilfredss­tillende både for de unge, foraeldre og traenere. Hvordan opfatter du det?

– Det forstår jeg ikke helt. For det her er planer, vi har arbejdet på i flere år, pointerer Sten Lerche.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? – Vi vil ikke vaelge de unge talenter fra, men vaelge alle til med vores nye model, siger Sten Lerche, naestforma­nd i Brøndby IF.
FOTO: JENS DRESLING – Vi vil ikke vaelge de unge talenter fra, men vaelge alle til med vores nye model, siger Sten Lerche, naestforma­nd i Brøndby IF.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark