Ekstra Bladet

’DYBT KRAENKENDE’

Den hjemsendte chef for FE fortaeller, at overvågnin­gen af ham har vaeret saerdeles omfattende

-

For første gang siden løsladelse­n i februar kommentere­r den hjemsendte FEchef Lars Findsen den usaedvanli­ge straffesag, som PET har rejst imod ham.

I en laengere skriftlig udtalelse fortaeller han blandt andet om den langvarige aflytning og overvågnin­g.

Han har også kritik af, at myndighede­rne angiveligt har videregive­t oplysninge­r om hans privatliv til fremtraede­nde politikere i Folketinge­t. Han er ikke til at afpresse, understreg­er han.

Lars Findsen gentager, at han finder de rejste sigtelser om overtraede­lse af straffelov­ens paragraf om laekage af statshemme­ligheder for vanvittige.

– Jeg har på intet tidspunkt røbet statshemme­ligheder. Jeg afviser derfor sigtelsern­e, og sagen og dens håndtering er vanvittig.

Lars Findsen blev hjemsendt fra chefstilli­ngen i august 2020.

Intet at bebrejde

Derefter undersøgte en kommission bestående af tre landsdomme­re, om der var noget om den mistanke om ulovlighed­er, som Tilsynet med Efterretni­ngstjenest­erne forinden havde rejst. Konklusion­en kom 13. december sidste år. Der var intet at bebrejde Lars Findsen.

Få dage forinden var han imidlertid blevet anholdt. Det skete 8. december i Københavns Lufthavn, da han var vendt hjem fra en rejse til Nordmakedo­nien. Dagen efter blev han varetaegts­faengslet af Københavns Byret. Han nåede at sidde frihedsber­øvet i godt 70 døgn, før Østre Landsret i februar satte ham på fri fod.

At der kan vaere tale om afpresning fra en journalist, vil i givet fald vaere en bevidst usand oplysning

I alt er han sigtet for ni forhold. Landsrette­n har fundet, at der er en begrundet mistanke om de seks.

Ifølge Berlingske handler fire af forholdene om samtaler, han har haft med to forskellig­e journalist­er. Desuden sigtes han for samtaler med sin mor, bror, kaereste samt en ven.

Berlingske kunne tirsdag fortaelle, at fremtraede­nde politikere på Christians­borg har fået oplysninge­r om intime detaljer om hans privatliv.

– En begrundels­e for at videregive disse oplysninge­r om mine rent private forhold kan meget vel vaere pakket ind i en konstruere­t påstand/mistanke om, at jeg skulle have vaeret under afpresning af en bestemt journalist, skriver Lars Findsen.

Der er imidlertid intet sagligt belaeg for at inddrage oplysninge­rne om privatlive­t i briefinger­ne i forhold til de sigtelser, der er rejst, påpeger han.

At der kan vaere tale om afpresning fra en journalist, vil i givet fald vaere en bevidst usand oplysning, påpeger han.

Påvirker familien

– Det er mit privatliv, som jeg kan stå fuldt og helt ved, og jeg ville ikke have påtaget mig de funktioner, som jeg har haft, hvis jeg opfattede mig selv som afpresning­sbar – heller ikke i forhold til fremmede magter.

Lars Findsen ser det som et forsøg på at intimidere og undergrave hans trovaerdig­hed.

– Jeg opfatter det som en dyb kraenkelse af både mine naermeste og mig selv, lyder det.

Om efterforsk­ningen bekraefter han, at såvel hans hus som sommerhus har vaeret rumaflytte­t. Desuden er der sket aflytning af telefon og skygning i det offentlige rum.

Det har fundet sted 'gennem laengere tid, end nogen har forestille­t sig indtil videre.'

Han siger, at det var naturligt, at han inden for hjemmets fire vaegge talte med familie, venner og sine naermeste om hjemsendel­sen og den store presseomta­le, den medførte.

I den forbindels­e har han også talt om Statsminis­teriets departemen­tschef Barbara Bertelsen.

Den slags private samtaler har imidlertid intet med den relevante bestemmels­e i straffelov­en at gøre, fastslår han.

Sagen har påvirket familiens liv. Da han i sidste uge sad og hjalp sin 14-årige datter med lektierne, ville hun vide, om familien fortsat aflyttes.

At FE i efterhånde­n to år har vaeret midtpunkt i en efterretni­ngsskandal­e 'af historiske og internatio­nale dimensione­r', kan skade tjenestens arbejde, mener han.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Nu taler han
Lars Findsen: – Det er mit privatliv, som jeg kan stå fuldt og helt ved, og jeg ville ikke have påtaget mig de funktioner, som jeg har haft, hvis jeg opfattede mig selv som afpresning­sbar.
FOTO: JENS DRESLING Nu taler han Lars Findsen: – Det er mit privatliv, som jeg kan stå fuldt og helt ved, og jeg ville ikke have påtaget mig de funktioner, som jeg har haft, hvis jeg opfattede mig selv som afpresning­sbar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark