Ekstra Bladet

UFFE PLANLAGDE SIT EGET FARVEL

RØRENDE AFSKED: På en solbeskinn­et tirsdag blev Uffe Ellemann-Jensen bisat. Selv i døden som kaptajn og med blik for detaljen

-

’Aldrig spag, altid braendende’ er ordene, som Uffe Ellemann-Jensen valgte til sit våbenskjol­d. Den tidligere formand for Venstre og udenrigsmi­nister var sin families vaerdsatte patriark. Og det helt til det sidste. Fra både familie og fra praesten lød det nemlig, at han havde planlagt sin bisaettels­e til mindste detalje.

Og bisaettels­en, der fandt sted i Holmens Kirke i København, var da også helt i den folkekaere politikers ånd. Til stede var politikere fra ind- og udland, erhvervsfo­lk og kendisser fra øverste hylde. Og ikke mindst den familie, det betød alt for Uffe EllemannJe­nsen.

Flodbølgen af opmaerksom­hed og kaerlighed har vaeret overvaelde­nde

Da fyrvaerker­iet startede i Tivoli, der døde vores far

– Flodbølgen af opmaerksom­hed og kaerlighed har vaeret overvaelde­nde. Og fortaeller, at han var noget specielt for mange. Men først og fremmest var han vores, sagde hans søn Claus Peter Ellemann-Jensen i sin tale i kirken.

Han fortalte, hvordan billederne på Uffe Ellemanns kontor i hjemmet, der før havde vaeret af møder med statsmaend, i alderdomme­n var erstattet af billeder og tegninger fra børnebørne­ne.

Nøje planlagt

Allerede for laenge siden, da det stod klart, hvad der naermede sig, planlagde Uffe Ellemann-Jensen sin bisaettels­e. Både stedet og ikke mindst salmerne og musikken.

Blandt salmerne, han havde valgt, var ’Se, nu stiger solen’, ’Du gav mig, o Herre, en lod af din jord’ og ’At sige verden ret farvel’.

Men sidstnaevn­te blev dog aendret til ’Du som har taendt millioner af stjerner’. For Uffe EllemannJe­nsen ombestemte sig og ville have en, folk kunne synge med på.

Og som en spejling af politikere­n med det europaeisk­e udsyn og kaerlighed­en til Danmark blev der i kirken sunget opera af Wagner. Men da kisten skulle baeres ud, var det til tonerne ’I Danmark er jeg født’. H.C. Andersens klassiske tekst om kaerlighed­en til faedreland­et.

De sidste dage

Men det var ikke kun bisaettels­en, som Uffe Ellemann-Jensen tog styringen på. Hans søn og Venstres formand, Jakob EllemannJe­nsen, fortalte i en rørende tale om, hvordan faderen altid var kaptajnen.

– Han var fantastisk til stede. Om det var fisketure på Øresund, kanoture i Sverige eller sejlturene på Limfjorden, hvor han i udpraeget grad var kaptajn, og vi fire børn letmatrose­r, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Og Uffe Ellemann-Jensen

fortsatte som kaptajn i sine sidste dage.

Selv på dagen, hvor han blev indlagt på Rigshospit­alet, og det stod klart, at tiden var ved at rinde ud. Den mandag skrev han personligt en e-mail til tidligere biskop for København Erik Norman Svendsen for at høre, om han ville stå for bisaettels­en.

Dagen efter blev brugt med Jakob Ellemann-Jensen, hvor de to ’fik talt om de ting, vi skulle tale om’.

I god ro og orden

Torsdag og fredag blev blev der i god ro og orden taget afsked med børnebørn og svigerbørn, inden Uffe Ellemann-Jensen brugte de sidste dage praecist, som han ønskede.

– Lørdag var vi os fire søskende og min mor. Vi havde højskolesa­ngbøger med. Vi havde vin med, og vi sang om de bøgelyse øer.

Vi skålede. Fortalte gamle røverhisto­rier. Og vi grinede uden antydninge­n af dårlig samvittigh­ed

– Vi skålede. Fortalte gamle røverhisto­rier. Og vi grinede uden antydninge­n af dårlig samvittigh­ed. Men med masser af kaerlighed, sagde Jakob Ellemann-Jensen og fortsatte:

– Og da fyrvaerker­iet startede i Tivoli, der døde vores far. Som gammel feltartill­erist, ja, så ventede han selvfølgel­igt på en salut, inden han tog herfra.

 ?? ?? Sammen i sorgen
Trods sorgen glaedede Jakob Ellemann-Jensen og familien sig over, at Uffe under valgkampen om folkeafste­mningen om forsvarsfo­rbeholdet fik en allersidst­e ’tur i manegen’.
Sammen i sorgen Trods sorgen glaedede Jakob Ellemann-Jensen og familien sig over, at Uffe under valgkampen om folkeafste­mningen om forsvarsfo­rbeholdet fik en allersidst­e ’tur i manegen’.
 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Uffe med hustruen, Alice Vestergaar­d, til en forestilli­ng i Folketeatr­et i februar i år.
FOTO: EMIL AGERSKOV Uffe med hustruen, Alice Vestergaar­d, til en forestilli­ng i Folketeatr­et i februar i år.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark