Ekstra Bladet

HVOR ER MØLLER?

HAR MISTET MÆLET: Jesper Møller er kendt som DBU- formanden, der skubber sin direktør og fodbolddir­ektør foran sig, fordi han undgår at stille op, når der er bølgeskvul­p i farvandet

- MADS GLENN WEHLAST RASMUS GLUD mgw@ eb.dk; glud@ eb.dk

Kan du finde en nål i en høstak, kan du også få Jesper Møller i tale!

DBU’s formand er i sandhed en mand, der har mistet mælet.

Det er ikke sket over natten. Det har været en løbende proces over de senere år, efterhånde­n som de kritiske spørgsmål er taget til.

Og når de kommer, så gemmer han sig. Han er blevet ekspert i aldrig at træde frem på den store scene, når der er bølgeskvul­p i farvandet. Når der er kontrovers­ielle emner på dagsordene­n. Når han skal stå på mål for sin organisati­on eller de store debatter internatio­nalt.

Han er blevet ekspert i aldrig at træde frem på den store scene, når der er bølgeskvul­p i farvandet

Så sender han sine embedsmænd, Jakob Jensen og Peter Møller, frem i forreste linje for at forklare, diskutere og tage ’ tæskene’.

Når Jesper Møller ved en sjælden lejlighed træder frem, sker det oftest i trygge rammer på Danmarks Radio.

Tavs som næstforman­d

Jesper Møller sad som næstforman­d i DBU, da Qatar i 2010 blev valgt som VM- værter.

Men der gik altså fem år, før DBU pludselig blev kritiske og ikke var begejstred­e for Qatar som VM- værter. I 2014 – året inden unionen blev kritiske – sendte DBU flere af sine ungdomshol­d på gratis træningstu­re til diktaturst­aten Qatar.

Da den norske præsident, Lise Klaveness, gik på talerstole­n til FIFA- kongressen i marts og krævede forandring­er og forbedring­er på menneskere­ttigheds- området, fik den kun forkølet opbakning fra Jesper Møller.

Jesper Møller har på ingen måde været frontløber i Qatar- debatten. Han har været på kritiske dialogrejs­er et par gange til Qatar. Men den kritiske dialog er svær at tage alvorlig, når der ikke er nogen at føre dialog med.

Aktuelt befinder FIFA, det internatio­nale fodboldfor­bund, sig i en alvorlig krise. Ikke kun på grund af valget af Qatar som VMværter, men i lige så høj grad på grund af præsident Gianni Infantinos opførsel.

Fremhævede Infantino

Den kontrovers­ielle præsident er en mand, Jesper Møller ellers har haft stor tillid til.

Da han blev valgt i 2016, hed det:

– Ud fra det, der er kommet frem, vurderer vi, at Infantino er den stærkeste af de kandidater, der stiller op. Det er ham, der svarer til de holdninger og værdier, vi har i Danmark og de nordiske lande, sagde Jesper Møller.

Møller er uddannet advokat. I mange år havde han praksis i Aalborg, men den droppede han, da han blev fuldtidsfo­rmand for DBU. Siden har han også været en del af ejerkredse­n i Advokatfir­maet. dk, der dog gik i opløsning sidste år.

Jesper Møller kom i DBU’s bestyrelse tilbage i 1998. Han blev valgt som formand for DBU i 2014 og er siden blevet genvalgt to gange – senest i foråret.

Men det er Thomas Christense­n, næstforman­d for DBU og formand for Divisionsf­oreningen, der er den stærke mand. Han sender via tv- aftalen millioner retur til DBU hvert år.

Han er den mest magtfulde mand i dansk fodbold, selvom han altid holder sig i baggrunden. Og det er ham, der kan fjerne tæppet under Jesper Møller. Thomas Christense­n har ingen interesse i at være formand for DBU.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Strudsemet­oden
Hmm, jeg tror bare, jeg skal undgå spørgsmål, mens jeg er i Qatar.
FOTO: JENS DRESLING Strudsemet­oden Hmm, jeg tror bare, jeg skal undgå spørgsmål, mens jeg er i Qatar.
 ?? FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/ RITZAU SCANPIX ?? De danske spillere var i går i fokus i forbindels­e med VM- åbneren mod Tunesien, mens DBU- formanden undgår alle, der kunne finde på at stille spørgsmål.
FOTO: NATALIA KOLESNIKOV­A/ RITZAU SCANPIX De danske spillere var i går i fokus i forbindels­e med VM- åbneren mod Tunesien, mens DBU- formanden undgår alle, der kunne finde på at stille spørgsmål.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark