Ekstra Bladet

SÅDAN OPDAGER DU ’SYNSTYVEN’

Fordi hjernen snyder én til at tro, at alt er i den skønneste orden, er grøn stær svær at opdage. Så hvilke ting skal du holde godt øje med?

- NIELS FRIIS

En væltet kaffekop. En fod plantet oven på kattens hale.

Den udbredte øjensygdom grøn stær kan gøre dig blind. Så i sagens natur vil man gerne opdage sygdommen i tide, da rettidig behandling kan forebygge synshandik­ap hele livet. Det er desværre bare ikke så ligetil, fortæller Miriam Kolko, som er overlæge i øjensygdom­me på Rigshospit­alet og professor i translatio­nel øjenforskn­ing ved Københavns Universite­t.

Grøn stær betegnes i folkemunde som forhøjet øjentryk, men i virkelighe­den er det ikke øjentrykke­t, der er definerend­e for sygdommen. I stedet er sygdommen defineret ved et fortsat tab af synsnervec­eller, som er de celler, der danner synsnerven. Dermed får man ved et fortløbend­e tab af synsnerven, som er ledningen fra øjet ind til hjernen.

– En af de store udfordring­er ved grøn stær er, at langt hen ad vejen har sygdommen ingen symptomer. Det er en snigende synstyv. Sygdommen bliver alt for ofte opdaget så sent, at det er svært at undgå synshandik­ap og i værste fald blindhed, siger overlægen.

Det er ærgerligt, lyder det fra overlægen, for tidligere opsporing og dermed rettidig behandling ville nemlig gøre, at risikoen for at få et synshandik­ap som følge af grøn stær ville være meget lille.

Hjernen snyder dig

Udfordring­en ligger i, at grøn stær skjuler sig. Selvom man har grøn stær, vil man nemlig ikke opleve, at man ser dårligt. Det er ikke ligesom ved mange andre øjensygdom­me, at ens syn bliver sløret, eller at man pludselig ikke kan læse ting på afstand. Faktisk kan man ifølge Miriam Kolko have meget skarpt syn og stadig være ramt af grøn stær.

– Når man får tab af synsnervec­eller, vil der være medfølgend­e udfald i synsfeltet.

Problemet med udfaldene er, at man ikke opdager dem, fordi hjernen snyder én. Den fylder synsfeltsu­dfaldene ud og laver dermed et billede, som er plausibelt, siger hun og giver et eksempel:

Bliver klodset

– Det vil sige, at når man ser på en græsplæne med blomster, vil nogle af blomsterne bare være væk, men der vil stadig være en græsplæne, og derfor lægger patienten ikke mærke til, at der er noget galt før sent i forløbet, lyder det fra Miriam Kolko.

Først når man har udtalt grøn stær, vil det påvirke synet så meget, at man kan få tydelige symptomer.

– Når man har udtalt grøn stær, kan man begynde at vælte kaffekoppe­r, vælte over trappetrin, træde på ting, man ikke skulle have trådt på, og generelt være lidt klodset. Det bør også få én til at gå til øjenlæge, men det er desværre sent i forløbet, at den slags sker og opstår, siger Miriam Kolko.

– Det har nemlig stor betydning at komme i rettidig behandling, men det er meget svært, for vi har ikke råd til at screene hele befolkning­en, og vi ved ikke nok om, hvem der er i risiko, og hvem der ikke er.

Ligger i familien

Miriam Kolko fortæller, at man ikke kender den egentlig årsag til, at grøn stær opstår, men man kender risikofakt­orer.

– De tre væsentligs­te faktorer for at få grøn stær er alder, højt øjentryk og arvelighed. Det er nemlig primært en sygdom i den ældre del af befolkning­en. Vi ved desuden, at højt øjentryk også disponerer til grøn stær, og det er den eneste risikofakt­or, man på nuværende tidspunkt kan gøre noget ved. Og så er arvelighed også en risikofakt­or.

Derudover er der en lang række risikofakt­orer, som også kan disponere til grøn stær, men de tre er de væsentligs­te.

– Derfor er vores anbefaling også, at har man grøn stær i den nærmeste familie – forældre eller søskende har grøn stær – skal man tjekkes af en øjenlæge, når man er 45 år.

Fordi man ikke kender mere til, hvorfor nogle får sygdommen, og andre ikke gør, håber Miriam Kolko, at forskning kan være med til risikoindd­ele befolkning­en i højere grad.

– Vi har brug for at vide mere om, hvem der får grøn stær, og hvem der ikke

De tre væsentligs­te faktorer for at få grøn stær er alder, højt øjentryk og arvelighed

behøver at være bekymrede, så vi kan bruge ressourcer­ne mest fornuftigt på dem, der er i risiko for at få et synshandik­ap, og ikke på alle dem, der ikke har den risiko, siger hun.

Store konsekvens­er

Bliver man ikke behandlet i tide for grøn stær, er konsekvens­erne nemlig store.

– Man kan ende med at miste synet – altså blive blind.

Der er rigtig mange ting, som, inden man ender der, hvor man slet ikke kan se, vil være synshandik­ap, og som vil påvirke ens livskvalit­et og frihedsgra­d, siger Miriam Kolko.

– I perioden op til risikerer man eksempelvi­s at miste sit kørekort, og det er for mange meget indgribend­e i livskvalit­eten og frihedsfor­nemmelsen.

Så risikerer man at blive klodset, fordi synsfeltet bliver indskrænke­t, så man går ind i ting og vælter ting. Man får ved udtalt grøn stær svært ved at se kontraster, så det bliver svært at færdes, når det er mørkt, eller der er meget lys.

Lille risiko

Selvom det ikke er rart at få konstatere­t grøn stær, gælder det ifølge Miriam Kolko om at opdage det så tidligt som muligt, så man kan få gjort noget ved det.

– Hvis man bliver opstartet i rettidig behandling for grøn stær, er risikoen for at få et synshandik­ap i løbet af livet meget lille. Får man opdaget grøn stær i de tidlige faser, er risikoen for et synshandik­ap lille, siger overlægen.

– Selvom det bliver opdaget sent, kan man dog stadig nå at bevare det, som er tilbage, og det kunne jo have været endnu værre, siger hun.

Sygdommen bliver alt for ofte opdaget så sent, at det er svært at undgå synshandik­ap og i værste fald blindhed

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Grøn stær skal gerne opdages i tide, hvis ikke det skal ende i et synshandik­ap.
FOTO: COLOURBOX Grøn stær skal gerne opdages i tide, hvis ikke det skal ende i et synshandik­ap.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? – Vi har brug for at vide mere om, hvem der får grøn stær, og hvem der ikke behøver at være bekymrede, siger Miriam Kolko.
FOTO: RITZAU SCANPIX – Vi har brug for at vide mere om, hvem der får grøn stær, og hvem der ikke behøver at være bekymrede, siger Miriam Kolko.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark