Ekstra Bladet

’ DU KOMMER TIL AT BRÆNDE I HELVEDE’

DRABSSIGTE­T FIK KLAR BESKED I RETTEN: Efter måneders efterforsk­ning fik politiet et gennembrud i mystisk drabssag, hvor en ung mand blev skudt helt uden grund

- TORBEN RASK trl@ eb.dk

Hadet hang tykt i luften i det lille retslokale i kælderen i Domhuset i Aarhus, da pressens repræsenta­nter og andre tilhørere af dommer Hanne Rokkjær blev bedt om at forlade retsmødet, efter at hun havde fulgt anklager Birgitte Ernsts anmodning om dørlukning af hensyn til den videre efterforsk­ning.

’ Du kommer til at brænde i helvede’, lød en umisforstå­elig afskedssal­ut rettet mod den sigtede 27- årige mand fra en ældre mand fra tilhørerpl­adserne. Ordene kom sandsynlig­vis fra en af flere pårørende i lokalet til Søren Koch, der blev skudt og dræbt natten til 8. marts i år i vejkrydset mellem Søndervang­s Allé og Ringvej Syd i Viby ved Aarhus.

Skærpende omstændigh­eder

I går morges blev den 27årige mand fremstille­t i grundlovsf­orhør ved Retten i Aarhus og sigtet for i forening med en endnu ukendt medgerning­smand at have skudt og dræbt 21årige Søren Koch. Den 27årige blev også sigtet for at besidde og transporte­re et skarpladt skydevåben under skærpende omstændigh­eder.

– Vi har i vores efterforsk­ning foretaget et meget systematis­k og strukturer­et efterforsk­ningsarbej­de. Vi har kigget timevis af videooverv­ågning igennem, foretaget en række vidneafhør­inger og et stort antal tekniske undersøgel­ser, og det har alt sammen været med til at lede os frem til anholdelse­n af den 27- årige, siger politiinsp­ektøren hos Østjylland­s Politi, Brian Voss Olsen, uden at komme nærmere ind på, hvad politiet ved – eller ikke ved – om den formodede medgerning­smand.

En tung sorg

Med små 25 minutters forsinkels­e blev den 27- årige mand ført ind i det tætpakkede retslokale som et første og klart signal om, at Østjylland­s Politi efter knap ni måneders intensiv efterforsk­ning angiveligt har fået et længe ventet gennembrud i sagen, som i al sin grusomhed spredte chok og forfærdels­e, da Søren Koch formentlig mistede livet, fordi han befandt sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Den 27- årige mand var iført sorte sneakers, sorte joggingbuk­ser og en sort dynejakke, da han med sort kasket over sit korte, mørke hår satte sig i vidneskran­ken og fik læst sigtelsen mod sig op af anklager Birgitte Ernst. Han nægter sig skyldig, men nåede ellers kun at reagere på beskeden om at brænde i helvede ved at råbe til et par af de mange civilklædt­e og uniformere­de betjente, at de skulle bede budbringer­en om at klappe i.

Ekstra Bladet har flere gange i månederne efter drabet været i kontakt med pårørende til Søren Koch. Den unge mands familie har båret på en tung sorg, som nu måske lettes en lille smule ved udsigten til, at sagen muligvis er på vej mod en opklaring.

Begyndt på uddannelse

En politipatr­ulje på vej på en anden opgave fandt Søren Koch død og dræbt i sin bil i det normalt stærkt trafikered­e vejkryds nær en OK- benzintank på den ene side og Viby Gymnasium på den anden side i bydelen Rosenhøj klokken 01.11 for knap ni måneder siden.

Politiets teori fra begyndelse­n har været, at Søren Koch intet som helst har haft at gøre med det aarhusians­ke bandemiljø, men at han uheldigvis befandt sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Søren Koch blev ramt af et dræbende skud, da han var på vej hjem efter at have hjulpet en vens forældre med en praktisk opgave den forudgåend­e aften.

Den 21- årige, livsglade og vellidte mand var uddannet elektriker og var 1. februar i år begyndt på uddannelse­n som bygningsko­nstruktør. Overvågnin­gsvideo

I dagene efter drabet markerede flere hundrede mennesker på gaden i Viby i et fakkelopto­g deres sammenhold og foragt for det brutale og kyniske drab.

Østjylland­s Politi kunne hurtigt efter drabet slå fast, at Søren Koch ingen relation havde til det kriminelle miljø.

– Det var allerede tidligt i efterforsk­ningen, at vi kunne fastslå, at den 21- årige ( Søren Koch, red.) var et helt tilfældigt offer. Han havde ingen relationer til det kriminelle miljø eller til bandegrupp­eringer, og han har heller ingen forbindels­e til den nu anholdte person, siger politiinsp­ektør Brian Voss Olsen.

Han havde ingen relationer til det kriminelle miljø eller til bandegrupp­eringer

Han befandt sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt

Videooverv­ågning viser, at der var mindst to personer på gerningsst­edet. Østjylland­s Politi offentligg­jorde i maj en overvågnin­gsvideo med en mulig gerningsma­nd, der affyrede tre skud, hvorefter han forsvandt i en bil, som senere blev fundet udbrændt få kilometer fra vejkrydset i Rosenhøj.

Den 27- årige blev foreløbig varetægtsf­ængslet i fire uger efter grundlovsf­orhøret.

Østjylland­s Politi ønsker for nuværende ikke at udtale sig yderligere om sagen.

 ?? FOTO CLAUS BONNERUP ?? Gerningsst­edet
Denne overvågnin­gsvideo fra gerningsst­edet blev vist til pressen i maj i år i håb om, at det ville give politiet et gennembrud i efterforsk­ningen.
FOTO CLAUS BONNERUP Gerningsst­edet Denne overvågnin­gsvideo fra gerningsst­edet blev vist til pressen i maj i år i håb om, at det ville give politiet et gennembrud i efterforsk­ningen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO CLAUS BONNERUP ?? Chok, sorg, savn og fortvivlel­se blev udtrykt på flere måder og af mange mennesker, der enten havde en relation til den dræbte Søren Koch eller blot udtrykte deres respekt for de pårørende.
FOTO CLAUS BONNERUP Chok, sorg, savn og fortvivlel­se blev udtrykt på flere måder og af mange mennesker, der enten havde en relation til den dræbte Søren Koch eller blot udtrykte deres respekt for de pårørende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark