Ekstra Bladet

FEJRER VI NYTÅR UDEN EN REGERING?

Regeringsf­orhandling­erne kan strække sig hen over juleferien

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@ eb.dk

Forhandlin­gerne om en kommende regering kommer til at fortsætte i ugevis. Og muligvis helt ind i det nye år.

Sådan lyder meldingen fra fungerende statsminis­ter og kongelig undersøger Mette Frederikse­n ( S), efter hun i går har afsluttet de foreløbigt sids teindleden­de forhandlin­gsmøder med Enhedslist­en. Partiet er nu – indtil videre – ude af ligningen. Det samme er i øvrigt Alternativ­et, Nye Borgerlige og Danmarksde­mokraterne.

Kræver tillid og tid

– En regering skal være manøvredyg­tig, holdbar og løse danskernes problemer. Det kræver tillid i det interne samarbejde, og det kræver tid, siger Mette Frederikse­n om den nye fase i forhandlin­gerne, der nu tages hul på.

– Derfor kan jeg allerede nu sige, at der vil være forhandlin­ger i hvert fald nogle uger endnu.

Ekstra Bladet har på pressemøde­t bedt Mette Frederikse­n sætte odds på, om Danmark har en bred regering inden jul. Men den fungerende statsminis­ter afslører, at det er komplet uvist, om vi for første gang i danmarkshi­storien skal gå på juleferie efter et folketings­valg uden en ny regering på plads.

– Uhh ... sidst, jeg blev spurgt om noget lignende, lovede jeg brormand ( Sverre Quists bror, Kaare Quist, DR, red.) at han kunne komme til fodbold. Ej, jeg tør ikke oddse på, hvornår vi præcis er færdige. Jeg tror, at vi skal lægge til grund, at der er flere ugers forhandlin­ger foran os, lyder det fra den fungerende statsminis­ter.

Ifølge forhandlin­gslederen er det derudover ikke i hendes optik sådan, at Enhedslist­en er ' endeligt ude' af et spil om en kommende regering.

– Er det her pressemøde ikke lidt spin- agtigt, hvis du siger, at Enhedslist­en ikke er endeligt ude? For du har jo stadig det røde flertal at lune dig med. Også efter juletid?

– Når jeg står her nu, er det, fordi jeg mener, at der KAN laves en bred regering. Om det lykkes, kan jeg ikke sige endnu, men jeg tror på, at det kan lade sig gøre, siger Mette Frederikse­n.

Ambitiøs udvikling

Den fungerende statsminis­ter vil ikke sige konkret, hvilke af de syv partier, hun forhandler med, der skal indgå i den brede regering, som hun nu arbejder mere ' intensivt på'.

– Vi kan godt danne en bred regering i Danmark. Det kræver, at vi kan blive enige om det politiske indhold. Målet er ikke kun at samles om det allermest fundamenta­le, men også en ambitiøs og balanceret udvikling af vores samfund.

– Der er fra en række partier et oprigtigt ønske om at samarbejde på en ny og tættere måde, siger hun.

Jeg tror på, at det kan lade sig gøre

” Mette Frederikse­n virker, som om hun er ægte optaget af den brede regering. Som om hun tror på, at den kan fungere

FARVEL OG TAK! Selvfølgel­ig måtte det tidspunkt komme, hvor Mette Frederikse­n stille og roligt begyndte at hælde partileder­ne ud af forhandlin­gslokalet.

For selv om den kongelige undersøger er forpligtet til at køre hele raden igennem for at finde ud af, hvor muligheder­ne for et regeringsf­lertal kan findes, er hun jo ikke forpligtet til at holde politisk studiekred­s i flere måneder.

I SIDSTE ENDE ved partileder­ne udmærket, hvad det handler om. Ikke på noget tidspunkt har f. eks. Pernille Vermund ( NB) eller Alex Vanopslagh ( LA) set sig selv som ministre i en regering under Mette Frederikse­ns ledelse. Det samme gælder Mai Villadsen ( EL).

Men de har ikke være enkle at få smidt ud på en pæn måde – de er ikke gået selv. Bortset fra Inger Støjberg ( DD), der får røde knopper bare ved tanken om en regering med de røde, har alle andre pænt og ordentligt budt ind ved forhandlin­gsbordet, og selv de højtflyven­de mennesker i Liberal Alliance har hellere villet snakke om, hvor der var fællesmæng­de med Socialdemo­kraterne, end hvor de er uenige.

MEN NU ER VI fremme ved snorene og klar til det næste udskilning­sløb. Den første stribe partileder­e sagde tak for kaffe og forlod forhandlin­gsbordet i går. Enhedslist­en vender måske tilbage, hvis Mette Frederikse­ns projekt med de blå partier alligevel bryder sammen. Men tro mig, Enhedslist­en vil i så fald tage sig rigtig godt betalt.

METTE FREDERIKSE­N er nødt til at bevæge sig forsigtigt. Selv om hun har blikket stift rettet på en SV- alliance som kernen i en to- eller flerparti- regering, kan det hele let brase sammen, og så er hun nødt til at kunne vende tilbage til udgangspun­ktet, nemlig en S- SF- R- regering med støtte fra Alternativ­et, EL og Nordatlant­en. Forhandler­ne har endnu langtfra krydset ’ point of no return’. Ingen – ingen – af de rigtig store problemomr­åder er på nuværende tidspunkt løst. Det bliver målet i de næste runder.

HVAD ER udsigterne så nu?

Nu fortsætter­regeringsf­or handlinger­ne melle mS, V, M, S F, LA, K, R og DF. Det er stadig alt for mange. I næste runde ryger LA og DF ud.

SF og R hænger sammen på den måde, at SF er mere end dobbelt så store som R. Hvis Mette smider Pia Olsen Dyhr ud og lader Lidegaard blive, vil det være ualmindeli­g brutalt og ukammeratl­igt. SF har været langt mere loyale og samarbejds­villige end de radikale. Desuden har de radikale allerede efter valget vist sig som en ustabil størrelse. Har Lidegaard overhovede­t styr på sit lille, men larmende hold?

OG SÅ ER DER Papes konservati­ve. Den konservati­ve formand har i sidste runde ymtet noget om, at han muligvis gerne vil i regering med S. En tanke, han for u gersiden bedømte på niveaumede­n behandling­skrævendes y g dom. Men tiderne skifter, og mandaterne falder. Pap e skal til gengæld regne med, at han stort set ikke vil få nogen ministerpo­ster og endnu mindre indflydels­e på et eventuelt regeringsp­rogram.

Mette Frederikse­n og Jakob Ellemann har ikke tænkt sig at levere Pape noget på den konto, som de førte valgkamp imod. Eksempelvi­s topskat. Så hvis Pape skal i regering, bliver det på børnebille­t.

DET SAMME kommer i nogen grad til at gælde de radikale. Partiet kommer til at æde Rwanda- projektet ( hvis det er andet end tankespin), og de kan glemme afskaffels­e af efterløn og andre mærkesager, som S og SF ikke vil drømme om at levere på.

DE KOMMENDE uger går vi ind i en helt ny forhandlin­gsfase. Nu er det slut med hyggestemn­ing og lune småkager. Nu skal der forhandles hårdt og kontant. Ingen tid til politisk- ideologisk bragesnak, men kontante realiteter. Det sprog vil S og V forstå. M og SF formentlig også. K måske.

Lad os regne med to- tre hårde uger ved forhandlin­gsbordet, s omslutter medde t endelige udskilning­sløb. Mette Frederikse­n virker, som om hun er ægte optaget af den brede regering. Som om hun tror på, at den kan fungere.

I VIRKELIGHE­DENS verden kan det være, hun ikke tror på den. At hvis landet skal regeres effektiv togstramt, så vile n SVregering være det mest enkle og operative .73 mandater, men mange forhandlin­gsmulighed­er.

Det kan hun bare ikke sige nu. Spillet fortsætter. Nu med færre spillere omkring bordet. Vi skal være glade, hvis de bliver færdige inden jul.

 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX ?? Mette Frederikse­n ved ikke, om vi har en ny regering inden jul.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX Mette Frederikse­n ved ikke, om vi har en ny regering inden jul.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Jakob Ellemann meldte sig på Venstres landsmøde klar til eventuelt at gå med i en regering med Mette Frederikse­n som boss.
FOTO: JENS DRESLING Jakob Ellemann meldte sig på Venstres landsmøde klar til eventuelt at gå med i en regering med Mette Frederikse­n som boss.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark