Ekstra Bladet

DOMMEDAGS- GENERALEN

Putins leder af krigen i Ukraine, Sergei Surovikin, skal snart levere resultater. En ekspert udtaler, at generalen er udpeget til at udføre ’skamfulde handlinger’ mod Ukraine

- PETER KELDORFF pk@ eb.dk

Tidligere på måneden trak Rusland sig højst overrasken­de tilbage fra storbyen Kherson, hvilket blev set som et af de største nederlag i krigen.

Arkitekten bagtil bagetrækni­ngen er Ruslands lederaf militærope­rationen i Ukraine, Sergej Surovikin.

Russiske medier kalder ham for ’ General Dommedag’.

Den kontrovers­ielle tilbagetræ­kning og de generelt dårlige resultater på slagmarken lægger nu massivt pres på Surovikin, skriver nyhedsbure­auet Reuters.

– Vi afventer dine geniale resultater og beder for dig hver dag, udtalte Margarita Simoyan, chefredakt­ør på RTV og en af de mest markante fortalere for krigen i Ukraine, i sidste uge.

Genialt skaktræk?

Der er opbakning til Surovikin fra Putin og flere af de militære høge i Rusland.

Men den omdiskuter­ede tilbagetræ­kning skal snart vise sig som et genialt skaktræk og ikke et svigefuldt nederlag.

Toneangive­nde militærblo­ggere med hundredtus­indvis af følgere og kommentato­rer i medierne har rasetover tilbagetræ­kningen fra Kherson.

–Græns enernået, udtalte den ultra nationalis­tiske Aleksandr Dugin, ’ Putins hjerne’, forleden. Dugins datter blev i august dræbt af en bilbombe.

Men ifølge både ukrainske og vestlige eksperter har ’ General Dommedag’ allerede bragt mere disciplin, brutalitet og sammenhæng til Ruslands noget ramponered­e militærind­sats.

Surovikin har lang erfaring fra blandt andet Ruslands krige i Tjetjenien og Syrien. Det var generalens voldsomme metoder i Syrien, der skaffede ham øgenavnet.

Hans klare mandat og mission er at angribe den civile infrastruk­tur i Ukraine. De sidste par uger har der været markante missilangr­eb mod civile mål og energisekt­oren i Ukraine.

Vil knække civilbefol­kning

Store dele af landet har oplevet strømsvigt, og befolkning­en frygter nu en vinter uden el, vand og varme.

– Rusland har en helt klar strategi om at knække civilbefol­kningen. Aviser skriver om at bombe ukrainerne tilbage til stenaldere­n. Det er en accepteret strategi at bombe den civile infrastruk­tur, udtaler Flemming Splidsboel, seniorfors­ker ved DIIS til Ekstra Bladet.

Ændringen af strategien kan spores direkte tilbage til starten af oktober, fortæller Flemming Splidsboel. Her blev ’ general Dommedag’ udnævnt til leder af militærope­rationen i Ukraine. Han bliver ofte opfordret til at intensiver­e Ruslands brutale bombning af civile mål i Ukraine.

Jeg beder dig om at færdiggøre den totale ødelæggels­e af den nazistiske ukrainske juntas energiinfr­astruktur

Vi afventer dine geniale resultater og beder for dig hver dag

– Jeg appellerer til general Surovikin: Jeg beder dig om at færdiggøre den totale ødelæggels­e af den nazistiske ukrainske juntas energiinfr­astruktur, lød det forleden fra den kendte, ultra nationalis­tiske tv-vært Vladimir Solovyov, skriver Reuters.

 ?? FOTO: SPUTNIK/ RITZAU SCANPIX ?? Kendt for brutalitet
Sergej Surovikin ( i midten) har tydeligvis ikke opnået de for Kreml- toppen ønskede resultater i Ukraine.
FOTO: SPUTNIK/ RITZAU SCANPIX Kendt for brutalitet Sergej Surovikin ( i midten) har tydeligvis ikke opnået de for Kreml- toppen ønskede resultater i Ukraine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark