Ekstra Bladet

SELVFEDE EUROPÆERE

- Ib Kornum Strubjerg Nørresundb­y

Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at mange migrantarb­ejdere i Qatar er blevet dårligt behandlet. Det skal jeg da også love for, at vi er blevet gjort opmærksomm­e på. Vi selvfede europæere synes, at alle skal gøre, ligesom vi gør.

Måske er vores styreform god for os, men det behøver den jo ikke at være for alle, og hvordan de vil leve, skal vi ikke blande os i.

Vores mange protester mod Qatar er kørt af sporet, for hvor sætter vi grænsen? Ville vi være lige så skarpe i vores kritik, hvis der overhovede­t ville komme nogen – af USA, hvor migrantarb­ejdere i Californie­n bestemt heller ikke behandles særlig godt. Californie­n er et af de rigeste steder i verden, og den rigdom er opstået på ryggen af underbetal­t mexikansk arbejdskra­ft.

Vi behøver dog slet ikke at gå så langt. Der findes masser af migrantarb­ejdere i Europa, specielt inden for landbruget og specielt i Italien og i Spanien.

Hvordan bliver de så behandlet?

Hans Lucht, seniorfors­ker ved Institut for internatio­nale studier, skriver: ’ Migrantarb­ejdere i europæisk landbrug bliver udnyttet og udsat for inhumane vilkår som afpresning, meget hårdt fysisk arbejde, ingen eller dårlig løn osv.’

Disse kendsgerni­nger kan genfindes i flere EUrapporte­r, men vi skal jo have billig frugt og grønt.

Dette hører vi ikke meget om under dette VM. Vi burde måske stoppe vores selvretfær­dighed og kigge lidt indad i stedet.

Man kunne også kigge på det i et mere historisk perspektiv.

De fattige mennesker, der er nødt til at tage til Qatar for at opretholde livet, er jo i høj grad skabt af århundrede­s vestlig udnyttelse af deres lande.

Så det ville være rart, hvis man i stedet holdt fast i at kritisere beslutning­en om at lægge et VM i en stat, hvor man ingen fodboldtra­dition har, og hvor klimaet er så ekstremt, at man har været nødt til at flytte VM til om vinteren.

Ret skytset mod FIFA , som har vist sig som en totalt korrupt organisati­on, og som højst sandsynlig­t fortsætter med samme formand efter dette VM.

Der er kritikken berettiget.

Migrantarb­ejdere i europæisk landbrug bliver udnyttet og udsat for inhumane vilkår

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Migrantarb­ejdere i Qatar lever under kummerlige forhold, men det gælder altså også for mexikanske migrantarb­ejdere i Californie­n og nordafrika­nske migrantarb­ejdere i Spanien.
FOTO: LARS POULSEN Migrantarb­ejdere i Qatar lever under kummerlige forhold, men det gælder altså også for mexikanske migrantarb­ejdere i Californie­n og nordafrika­nske migrantarb­ejdere i Spanien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark