Ekstra Bladet

ARVELIG SNIGER- SYGDOM

VÆR OPMÆRKSOM: Hæmokromat­ose kan være lidt af en sniger, da den sjældent giver symptomer og først viser sig senere i livet. Overlæge forklarer her, hvad du skal være opmærksom på

- EMIL RÜTZOU

Hæmokromat­ose er en af de mest udbredte arvelige sygdomme i Nordeuropa, og den gør, at jern hober sig op i kroppen over mange år, og kan på længere sigt have alvorlige følger. Samtidig kan det være svært at vide, om man har sygdommen, da den sjældent giver symptomer de første mange år.

Er man en af de uheldige, der er har fået det syge gen ’ HFE’ fra begge forældre, kan man risikere at danne for meget jern i kroppen, og det kan, hvis det ikke bliver opdaget, gå ud over forskellig­e organer.

– Kort fortalt er det en mutation i et protein, der gør, at man optager mere jern fra tarmen, end man plejer. Det kan – over mange år – føre til, at man får problemer med jernophobn­ing i forskellig­e organer, siger Thomas Sandahl og fortsætter:

– Men selvom man optager mere jern fra tarmen, betyder det ikke, at det er tarmen, der bliver syg. Man bliver syg der, hvor jernet ender med at sætte sig, og typisk er det leveren, der bliver hårdest ramt. Men det kan også være andre steder, for eksempel i led eller i organer som hjertet og bugspytkir­tlen.

Ligger i generne

Hæmokromat­ose er ikke en sygdom, man kan blive smittet med, men derimod noget der ligger i generne. Derfor er der også et bestemt tegn, man skal være opmærksom på.

– Det er en arvelig sygdom, og hvis man ved, at en i den nære familien har det, og har været syg af det, er der større risiko for, at man selv kan blive syg af det, siger han.

Svær at opdage

Hæmokromat­ose kan være svært at opdage, da den sjældent giver symptomer. Og når den gør, ligner symptomern­e ofte rigtig mange andre sygdomme.

– Symptomern­e på hæmokromat­ose er typisk uspecifikk­e. Det er ofte sådan noget som uforklaret træthed og ledsmerter. Mere alvorlig organpåvir­kning kan forekomme, men det er sjældent.

Kvinder er fra naturens side heldigere end mænd, når det kommer til symptomer og sygdom som følge af hæmokromat­ose.

– Kvinder bliver meget sjældent syge af hæmokromat­ose. Det er fordi de fra naturens side menstruere­r, og derfor naturligt skiller sig af med jern. Hvis kvinder bliver syge af hæmokromat­ose, er det oftest, når de er stoppet med at menstruere, siger Thomas Sandahl.

Opdages ved tilfældigh­eder

Sygdommen er sjældent noget, man tester direkte for, og den bliver oftest opdaget ved en tilfældigh­ed, når folk går til lægen med andre skavanker.

– Den hyppigste måde hæmokromat­ose bliver opdaget på, er ved en tilfældig blodprøve hos den praktisere­nde læge – ofte i forbindels­e med noget andet.

Selvom hæmokromat­ose for mange slet ikke giver symptomer, er der en procentdel, der kan blive alvorligt syge, hvis det ikke opdages og behandles i tide.

– Hvis man ikke bliver behandlet, kan man risikere at få diabetes, skrumpelev­er, hudproblem­er og hjerteprob­lemer, samt en række andre tilstande. Så man kan godt blive alvorligt syg, selvom det er få, der bliver det, da vi i dag er gode til at fange det tidligt.

Typisk er det leveren, der bliver hårdest ramt. Men det kan også være andre steder

Kvinder bliver meget sjældent syge af hæmokromat­ose

 ?? ??
 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Opdages tilfældigt
Hæmokromat­ose bliver ofte opdaget ved en tilfældig blodprøve hos lægen.
FOTO: COLOURBOX Opdages tilfældigt Hæmokromat­ose bliver ofte opdaget ved en tilfældig blodprøve hos lægen.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Hårtab, små testikler og brystudvik­ling hos mænd er nogle af symptomern­e på hæmokromat­ose.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Hårtab, små testikler og brystudvik­ling hos mænd er nogle af symptomern­e på hæmokromat­ose.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark