Ekstra Bladet

20.000 i farezonen

-

Selvom der går en del danskere rundt med de syge gener i kroppen, skal man ifølge overlægen ikke gå og frygte, at man pludselig bliver alvorligt syg.

– Der findes flere forskellig­e former for mutationer, men den svære mutation, der kan gøre folk syge, er der cirka 20.000 danskere, der har fra både far og mor. Men af dem, er det måske kun én procent, der bliver syge. Så selv hvis man har det, er det ikke noget, man som sådan skal gå rundt og være bange for, siger Thomas Sandahl.

Ny behandling

Når lægen finder ud af, at man har hæmokromat­ose, sendes man ind på en specialafd­eling for at få testet, hvor hårdt påvirket kroppen er. Efterfølge­nde vil man blive behandlet ved hjælp af blodtapnin­ger, ligesom hvis man donerer blod for at mindske jernindhol­det i kroppen.

– Faktisk er det sådan, at vi i Danmark arbejder på at få lov til at behandle disse patienter i bloddonor- regi. I stedet for at blodet går til spilde, kan man blive bloddonor, og på den måde bliver man både behandlet og donerer blod samtidig. Det er heldigvis allerede lykkedes i flere regioner.

– Dette er til gavn for både patienter og sygehusvæs­enet idet sygehusene aflastes og blodbanker­ne får blod. Således spare samfundet penge i det lange løb, siger han afsluttend­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark