Ekstra Bladet

HAR DIN HUND DET OKAY?

MENTAL SUNDHED: Vil du gerne have en nem bedste ven, du kan tage med alle vegne uden problemer? Så er det vigtigt, at den har selvtillid og alle fire poter plantet solidt på jorden

- KRISTIAN EMIL MARIAGER redaktione­n@ eb.dk

Hvordan har du det, når din selvtillid er i bund? Når du ikke hviler i dig selv?

Svarene er åbenlyse – og det samme er faktisk tilfældet for din hund.

Derfor er det ret vigtigt – uanset hvilken hund du har – at du som ejer gør en indsats, for at hunden bliver mentalt sund. Det påpeger Nickie Petrea Jørgensen, der er medstifter af Hundetræni­ng. dk og lever af hundetræni­ng.

– Forestil dig et betonfunda­ment, der er fast og solidt, hvorpå man siden kan bygge løs. Sådan skal du tænke om din hund.

– Det, der er betydnings­fuldt, er at klæde hunden ordentligt på, så den er mentalt sund, hviler på sine fire ben og har styr på verden sammen med sin ejer. Så er den selvsikker og har det gode fundament, der skal til, for at have det godt og kunne lære alt det andet, siger hun.

– Jo mere arbejde man lægger i det her, mens hunden er hvalp, jo nemmere har den ved at begå sig i alle miljøer, fordi den føler sig tryg og i stand til at bevæge sig ud i verden. Det er fundamente­t for alt andet.

– Du kan lære din hund tricks og at gå pænt i snor, men hvis den kun kan det, når I går tur rundt om blokken, og til gengæld får et nervesamme­nbrud, når I kommer ud i trafikken, bliver ophidset og trækker løs, når I møder andre hunde, eller gør, når I har gæster, hjælper det intet, fortsætter hundetræne­ren.

Vis vejen

Det er naturligt for os at forsøge at tale hunden til ro, når den er ophidset eller bliver forskrække­t. Eller at skælde ud for at få den til at holde op med at gø. Det virker bare ikke efter hensigten. Snarere tværtimod, forklarer Nickie Petrea Jørgensen.

– Vil du gerne have, at din hund forholder sig roligt, skal du selv udvise ro. Det hjælper ikke, hvis vi taler for meget, klapper den på livet løs og så videre. Hunde minder jo på mange punkter om os mennesker. Selvfølgel­ig kan de få et chok, blive usikre og alt mulig andet.

Den forstår ikke, at du siger, at det er okay

Vores hund skal ikke bare have det fint. Den skal have det godt

– Men selvom du mener det godt i menneskesp­rog, når du forsøger at tale det ned, lægger du stadig noget i din hunds reaktion, der i sidste ende forstærker den. Den forstår ikke, at du siger, at det er okay og nok skal gå. Den forstår bare, at du giver den respons på dens reaktion, siger hun.

Tilsvarend­e bliver hunden bare mere usikker, hvis vi skælder den ud. For i første omgang er hundens reaktion jo netop et udslag af usikkerhed. Den ved ikke, hvad den skal stille op.

– Selvfølgel­ig kan hunden have en reaktion på noget. Men vi behøver ikke at dvæle ved det. Det handler om ikke at lægge ord i munden på hunden og hverken reagere positivt eller negativt på hundens reaktion. Så i de situatione­r er det vigtigt, at vi forholder os fuldstændi­g roligt uden at lægge følelser bag og bare gå videre. Det viser hunden, at ejeren ikke er bekymret, så det behøver den heller ikke at være.

Den mentale sundhed og arbejdet for en selvsikker hund kræver også, at du leger med hunden, aktiverer den hjemme og på gåturen – at du giver den et formål.

– Hvis du vil have en hund, der hviler i sig selv, og som du dermed kan tage med allevegne, fordi den er rolig, kræver det, at din hund har en mening med livet. Du har valgt hunden, ikke omvendt.

– Hvis ikke den laver noget, bliver den bare mere doven – ligesom mennesker. Et godt hundeliv er ikke bare en varm seng at sove i og mad i en skål. Den skal aktiveres mentalt og fysisk, forklarer Nickie Petrea Jørgensen.

Drop podcasten

Aktiverer du ikke hunden tilstrække­ligt – mentalt og fysisk – kan en række følgeprobl­emer opstå. Eksempelvi­s at hunden har svært ved at være alene hjemme, gør, trækker i snoren og er svær at nå ind til.

Sørg for, at din hund får lov til at bruge hele sanseappar­atet, så den mentalt ikke går i dvale, og så du undgår indebrændt og ophobet energi hos hunden. Det behøver ikke være sværere, end at du gemmer godbidder i hjemmet og beder hunden om at finde dem. Eller at du, når I går tur, får hunden til at hoppe op på en sten eller træstub og giver den en godbid, – i stedet for at du går og hører podcast og lader hunden passe sig selv, råder hundeekspe­rten.

– Vores hund skal ikke bare have det fint. Den skal have det godt. Og der kan vi altså godt stille lidt højere krav til os selv som hundeejere.

 ?? FOTO: HUNDETRÆNI­NG. DK ?? Lad være med at bekymre dig om, at din hund skal kunne dit og dat med det samme. Du kan altid lære en gammel hund nye tricks, påpeger hundetræne­ren. Ro på
FOTO: HUNDETRÆNI­NG. DK Lad være med at bekymre dig om, at din hund skal kunne dit og dat med det samme. Du kan altid lære en gammel hund nye tricks, påpeger hundetræne­ren. Ro på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark