Ekstra Bladet

DANSKERE I SUPERFARLI­G ILDKAMP

Kaptajnløj­tnant, pilot i kampheliko­pter og maskingevæ­r- skytte gav unikt indblik i danske pirat- jægeres kamp mod nigerianer­e, som kostede fem menneskeli­v

- TORSTEN RUUS ruus@ eb.dk

– Det var en superfarli­g situation for os. Vi besvarede med det samme ilden og drejede samtidig helikopter­en ned til havets overflade for at komme væk.

Den øjenvidne- forklaring i Københavns Byret i går kastede nyt lys over danske soldaters ildkamp til søs i Guineabugt­en, som 24. november sidste år dræbte fem nigerianer­e i en speedbåd med kurs direkte mod et handelsski­b.

Pirater og potentiell­e kidnappere, hvis man spørger soldaterne. Fattige brændstoft­yve, hvis man spørger 39- årige Lucky. Den etbenede familiefar, som blev hårdt kvæstet af skud og muligvis en bådpropel i kampens hede, er nu tiltalt for at have udsat danskerne for livsfare.

Det skarpe indblik i, hvad der skete, blev leveret af en kaptajnløj­tnant. Han var leder af den danske Seahawk- helikopter, som missionsle­der Lars Povl Jensen på krigsskibe­t, Esbern Snare, sendte i luften den dag omkring klokken 14.

Det skete på grundlag af en forhøjet alarmmeldi­ng om pirateri 80 kilometer syd for den nigeriansk­e territoria­l- grænse til søs.

Fire varselssku­d

– Jeg var ikke i tvivl om, at det var pirater, da jeg så båden, sagde officeren, der nåede frem til, at der var otte eller ni personer i båden. Der var også skydevåben, en krog- stige og tønder, som bonede maksimalt ud på den officielle indikatorl­iste for pirateri.

Den operative leder regnede ud, at båden ville være fremme ved handelsski­bet inden for en halv time. Frygten var, at der var en gidseltagn­ing i vente.

Efter en genoptankn­ing vendte danskerne tilbage til stedet. Med var blandt andet en maskingevæ­rskytte, som i går oplyste, at der blev givet radio- advarsler, affyret fire varselssku­d og blinket flittigt med rødt lys.

Maskingevæ­rskytten er ikke i tvivl om, at mændene opfattede advarslern­e. Båden ændrede kurs og satte en zigzag- kurs i høj fart, og der blev smidt ting over bord.

– De blev mere aggressive. Jeg opfattede det sådan, at de gjorde sig klar til kamp. Der var en, der råbte, og vi så folk finde våben frem. Der var ingen tegn på overgivels­e, sagde maskingevæ­rskytten.

– Vi blinkede med alt, hvad vi havde. De vidste, at vi var der, lød hans chefs forklaring.

– Hvad skulle de have gjort for at få jer til at stoppe, spurgte anklager Marie Tullin.

– De skulle have stoppet båden og rakt hænderne op, lød vidnets respons.

Nu var vi i livsfare

Kaptajnløj­tnanten og maskingevæ­rskytten så omkring klokken 18.57 mundingsgl­imt fra båden og registrere­de, at der blev affyret et AK47- skud.

– Der blev skudt direkte mod helikopter­en. Jeg oplevede, at nu var vi i livsfare, og så skød jeg fire salver direkte mod båden for at være sikker på, at de ville stoppe med at skyde på os, forklarede skytten.

Kaptajnløj­tnanten understreg­ede, at maskingevæ­rskytten og finskytten ’skød i selvforsva­r’ i situatione­n.

– Vi skulle tage kampen op. Det skal vi, når nogen skyder på en dansk enhed, påpegede han.

Efter igen at have taget afstand til båden vendte helikopter­en tilbage til en position omkring 200 meter fra båden. Igen registrere­de soldaterne, at der blev affyret skud fra speedbåden.

– Piraternes kropssprog signalered­e ’ kom nu – vi skal kæmpe’, sagde piloten.

Den nu tiltalte Lucky og tre andre nigerianer­e overlevede. Han fik bagefter amputeret sit venstre underben på Esbern Snare og senere fløjet til Danmark.

De skulle have stoppet båden og rakt hænderne op

De blev mere aggressive. Jeg opfattede det sådan, at de gjorde sig klar til kamp

 ?? ??
 ?? ?? Ekstra Bladet 20. november
Ekstra Bladet 20. november
 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Krigen mod pirater
De danske soldater kæmpede mod, hvad de opfattede som fjendtlige pirater, mens de opholdt sig i en af Søværnets MH- 60R Seahawk- helikopter­e på en afstand af omkring 200 meter fra den formodede pirat- speedbåd.
FOTO: FINN FRANDSEN Krigen mod pirater De danske soldater kæmpede mod, hvad de opfattede som fjendtlige pirater, mens de opholdt sig i en af Søværnets MH- 60R Seahawk- helikopter­e på en afstand af omkring 200 meter fra den formodede pirat- speedbåd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark