Ekstra Bladet

’Skyder hvis de møder modstand’

-

– Tyveri af olie ( brændstof, red.) er også pirateri, hvis det foregår til søs.

Det fastslog Katja Jacobsen, seniorfors­ker ved Københavns Universite­ts Center for militære studier, da hun vidnede i straffesag­en mod nigeriansk­e Lucky. Hun har stor ekspertvid­en om pirateri i Guineabugt­en og har medvirket til at udarbejde en FN- rapport om konflikter­ne og har været i området flere gange.

Med det udsagn slog hun en pæl igennem den tiltalte mands forsvarer, Jesper Storm Thygesens, påstand om, at hans klient ikke er pirat. Selv har manden over for Ekstra Bladet og i retten erkendt, at han lever af at stjæle brændstof i Nigeria og sælge det videre til søs.

Katja Jacobsen fastslog, at det er hendes erfaring, at pirater har skydevåben med, og at der er flere eksempler på, at de skyder, hvis de møder modstand.

– De skal have penge ud af gidsler, så de er typisk kun voldsparat­e, hvis nogen kommer i vejen, vurderer Katja Jacobsen og oplyste, at kidnapning­er eller ’ catch of whites’ er langt den mest udbredte form for pirateri i Guineabugt­en, fordi det kaster flere penge end for eksempel olietyveri­er af sig.

– De bruger stiger med kroge, når de boarder et skib, lød hendes forklaring, og hun betegnede det som typisk, at pirater ligesom i den konkrete sag har samme beklædning, så de fremstår som en gruppe.

 ?? TEGNING: EIGIL NORTON ?? Den tiltalte etbenede familiefar Lucky sad i går som sømmet fast til sin kørestol i retten. Han fortalte, at han har mistet sin mor og datter, mens han har været fængslet i Danmark, og han frygter at dø, hvis han sendes tilbage til Nigeria.
TEGNING: EIGIL NORTON Den tiltalte etbenede familiefar Lucky sad i går som sømmet fast til sin kørestol i retten. Han fortalte, at han har mistet sin mor og datter, mens han har været fængslet i Danmark, og han frygter at dø, hvis han sendes tilbage til Nigeria.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark