Ekstra Bladet

Vil ’ forsvare’ Arktis

-

Afstanden fra Kina til Europa er 30- 40 procent kortere gennem Nordøstpas­sagen end via den normale rute.

– Putin sætter sin lid til, at Nordøstpas­sagen skal konkurrere med Suezkanale­n i fremtiden. Samtidig er det også her, at Rusland har deres største forekomste­r af olie og gas, fortæller Marc Jacobsen, ekspert i arktisk sikkerheds­politik og adjunkt ved Forsvarsak­ademiet.

Det forventes, at der vil være massive olie- og gasforekom­ster i det arktiske område i fremtiden. Når havisen smelter, vil det være muligt at udvinde de fossile brændstoff­er.

I slutningen af juli annoncered­e Rusland deres nye flådestrat­egi. Her lovede præsident Putin, at Rusland ville forsvare Arktis ’ med alle midler’.

Både Rusland og Danmark sidder i Arktisk Råd. Danmark er repræsente­ret på grund af Rigsfælles­skabet med Grønland og Færøerne.

Men aktivitete­rne har været suspendere­t siden marts. Her boykottede de vestlige nationer i Arktisk Råd samarbejde­t med Rusland på grund af Putins angrebskri­g i Ukraine.

 ?? FOTO: IGOR RUSSAK/ RITZAU SCANPIX ?? Stævnen på den 173 meter lange Yakutia med flagene fra de fire nyligt annektered­e ukrainske regioner: Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzh­ia.
FOTO: IGOR RUSSAK/ RITZAU SCANPIX Stævnen på den 173 meter lange Yakutia med flagene fra de fire nyligt annektered­e ukrainske regioner: Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporizhzh­ia.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark