Ekstra Bladet

BOMBE UNDER HOFFETS VEN

MÅ MAN DET? TV 2- dokumentar kaster nyt lys over kongehuset­s gode ven og auktionsko­nge Jesper Bruun Rasmussen, der har købt og solgt malerier på egne auktioner

- KEVIN DOHERTY

Kunstkrige­n mellem arvingerne til den afdøde erhvervsmi­lliardær Hans Smith og det legendaris­ke auktionshu­s Bruun Rasmussen har taget en helt ny drejning.

I en ny TV 2- dokumentar, som fik premiere i går, kom det nemlig frem i en skjult optagelse, at Bruun Rasmussens tidligere ejer og bestyrelse­sformand Jesper Bruun Rasmussen ofte har købt og solgt dyre malerier på auktionshu­sets egne auktioner.

En afsløring, som kurator og kunsthisto­riker Michael Bank Christoffe­rsen ser som ekstremt alvorlig.

– De her oplysninge­r kan være en kæmpe bombe under Bruun Rasmussen og bør undersøges til bunds. Tilliden til auktionshu­set kan jo være i frit fald, hvis det er rigtigt det her, siger han til TV 2.

Sigtet for bedrageri

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet skandalen, der handler om, at Hans Smiths tre børn forsøgte af sælge et portræt af deres far, der var malet af Andy Warhol, gennem auktionshu­set Bruun Rasmussen i 2013.

Maleriet opnåede dog slet ikke den fastsatte mindstepri­s på 600.000 kroner, og arvingerne blev derfor rådgivet til at sætte prisen ned. Maleriet blev solgt for 550.000 kroner til en privat samler, der var anonym, men nogle år senere kom det frem, at køberen var Jesper Bruun Rasmussen selv.

Sagen blev politianme­ldt i 2018 af arvingerne, men på grund af manglende beviser blev sigtelsen mod Jesper Bruun Rasmussen frafaldet i 2020.

Ikke første gang

På trods af manglende beviser fandt anklagemyn­digheden det nærliggend­e at tro, at Jesper Bruun Rasmussen havde intentione­r om at videresælg­e Hans Smith- portrættet med fortjenest­e, efter at han på en tur til London havde set, at et Warhol- portræt af Hans Smiths hustru blev udbudt til en langt højere pris, skriver TV 2.

I TV 2- dokumentar­en bliver en ny skjult optagelse dog præsentere­t, som afslører, at Jesper Bruun Rasmussen flere gange har købt og solgt dyre malerier på Bruun Rasmussens egne auktioner.

Optagelsen er fra en frokost mellem to tidligere direktører for Bruun Rasmussen og en forretning­smand på Palægade i København i 2021. En af dem er forhenvære­nde administre­rende direktør Claus Poulsen.

På grund af manglende beviser blev sigtelsen mod Jesper Bruun Rasmussen frafaldet

I optagelsen giver han udtryk for, at han ikke var chokeret over, hvordan handlen foregik, og siger, at det skete hver tredje- fjerde måned.

En anden forhenvære­nde direktør, der ikke er sat navn på, indskyder, at Jesper Bruun Rasmussen ifølge ham købte og solgte mindst ti dyre malerier om året.

Arvingerne fik siden købt maleriet tilbage af Jesper Bruun Rasmussen, og tidligere på året blev det ifølge TV 2 solgt på en auktion i New York for 1,1 millioner kroner.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Kongelig karantæne
Jesper Bruun Rasmussen stod som auktionari­us for salget af prins Henriks samling af afrikansk kunst i 2019 – han er ridder af Dannebrog og har længe været en god ven af kongehuset.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Kongelig karantæne Jesper Bruun Rasmussen stod som auktionari­us for salget af prins Henriks samling af afrikansk kunst i 2019 – han er ridder af Dannebrog og har længe været en god ven af kongehuset.
 ?? FOTO: BRUUN RASMUSSEN ?? Pr- foto af Andy Warhols Hans Smith- billede, som auktionshu­set delte med pressen i 2013. Jesper Bruun Rasmussen købte selv billedet, efter at auktionshu­set ikke havde kunnet sælge det for 600.000 kroner.
FOTO: BRUUN RASMUSSEN Pr- foto af Andy Warhols Hans Smith- billede, som auktionshu­set delte med pressen i 2013. Jesper Bruun Rasmussen købte selv billedet, efter at auktionshu­set ikke havde kunnet sælge det for 600.000 kroner.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark