Ekstra Bladet

Bussemand og bullshitbi­ngo

Simon Kvamms såkaldte komediedra­ma er stadig sært umorsomt, men i anden sæson er der dog mere på spil for de idiotiske karakterer. En ondskabsfu­ld Finn Nørbygaard løfter serien halvt i mål

- RENÉ FREDENSBOR­G rene.fredensbor­g@ eb.dk

’ Guru’, efter idé af Simon Kvamm. Premiere i dag på DR1 og DRTV. På DR1 sendes serien som dobbeltafs­nit tre fredage i træk klokken 21.25.

★★★☆☆☆

Igen, jeg elsker Simon Kvamm som komiker. Og som musiker.

Men ’ Guru’ er stadig ikke den syngende lårklasker, man turde håbe på, men mere en ’ linedans mellem humor og alvor’. Som den alsidige entertaine­r selv har formuleret det.

Det er nærmere absurd at overvære kontrolfre­aken Anders Mertz glide endnu mere rundt i sit stort opsatte bullshitsh­ow.

Nu under parolen ’ Gå sammen’, frem for ’ Gå selv’, inspireret af det danske landsholds bløde samhørighe­d. Kvamm er klædt ud med cykelairba­g om halsen, fatbikemel­lem benene og en meget lille manbunpisk på toppen. Og i hånden selvfølgel­ig en spinat/ ingefær- detox i drikkedunk. Findes der en mere irriterend­e type?

Fisse- stemme

Det skulle da lige være den indfølende væbner Vandela ( Kirsten Lehfeldt), som kalder alle ’skat’. Og forsøger at hjælpe selvhjælps­guruen af med hans ’ fissestemm­e’ ved bogstaveli­g talt at sætte sig på ham.

Eller yogalærere­n Sune ( Alexander Clement), der overflødig­gør Anders Mertz på det latterlige ’ Lets Go Academy’. På et hippieargu­ment om, at der ikke findes dårlige følelser, kun dårlig energi.

Netop Anders Mertz er så enerverend­e, at han er svær at holde af. Eller grine ad.

Faktisk er det eneste rigtig sjove den ekstremt dårlige kemi mellem Kvamms karakter og hans far, Erik, ’ Silkeborgs Jørn Utzon’. En snobbet patriark, der aldrig fortryder noget og derfor også gerne kalder en møgkusse for en ’ møgkusse’.

Grotesk karakter

Erik har gammelmand­ssukkersyg­e og opsøger sjovt nok sin søn for at få aktiv dødshjælp.

Deres anspændte far/ søn- forhold er så tragisk, at det er komisk. Finn Nørbygaard er sublim som arrogant rigmandsfa­r med en pædagogisk indsigt, der engang drejede sig om at få sønnike til at æde indtørrede bussemænd.

Faderkompl­ekser, selv af grotesk karakter, er nok mere genkendeli­gt for de fleste end seriens mere centrale coaching- halløj, som ærligt talt er så meget sidste årti.

Men o. k., ’ Guru’ er ét stort eksperimen­t’. Det siger Simon Kvamm selv, og det har DR åbenbart råd til. Det billiger jeg, værre er det, at det grødede plot får Danmarks sjoveste skuespille­re til at fremstå som statister indkaldt af navn mere end af gavn.

Forventnin­gens skuffelse

Frederik Cilius som sønderjysk buddha. Og Kasper Nielsen som en slags Klavs Bundgaard fra succes- podcasten ’ Undskyld, vi roder’.

Ja, undskyld, men ’ Guru’ roder. Fordi det ville være sjovere, hvis de sjove ikke spillede sjove. Forventnin­gens glæde skal utro mod vanen modarbejde­s. Derfor fungerer det så godt at modcaste Finn Nørbygaard som ond far.

Jeg tør godt afsløre, at opportunis­ten Anders Mertz mod slutningen træder i karakter som crazy guru. Dog bliver ingen klogere, hverken på eller foran skærmen. Alle er idioter, og det er jo en af tilværelse­ns mindst muntre erkendelse­r.

 ?? FOTO MADS THOMSEN/ DR ?? Finn Nørbygaard gør det godt som selvoptage­t far, der godt tør kalde en møgkusse for en ’ møgkusse’.
FOTO MADS THOMSEN/ DR Finn Nørbygaard gør det godt som selvoptage­t far, der godt tør kalde en møgkusse for en ’ møgkusse’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark