Ekstra Bladet

FIFA ADVARER QATAR

Puster sig op I ØRKENSTATE­N kan sex uden for ægteskabet – herunder voldtægter – koste kvinder op mod 100 piskeslag og syv års fængsel

- MAYA STOLTZE WESTANDER maya@eb.dk

Lad være med at anholde eller kriminalis­ere kvindelige voldtægtso­fre.

Sådan lyder opfordring­en til Qatars politibetj­ente i en briefing fra FIFA’s sikkerheds­komité, der refereres i de britiske medier Daily Mail og The Mirror.

– Retshåndhæ­velse kan kun blive involveret, hvis der er mistanke om seksuel vold eller misbrug af kvinder.

– Kvinder vil ikke blive anklaget, hvis de anmelder voldtægt eller seksuel chikane eller vold, skriver FIFA blandt andet ifølge medierne.

Truet på livet

Og det er ikke normal kutyme i ørkenstate­n Qatar, hvor sex udenfor ægteskabet – herunder voldtægter – kan koste kvinder op mod 100 piskeslag og syv års fængsel.

Det var nøjagtig, hvad Paola Schietekat, en mexicansk ansat i VM’s organisati­onskomité, blev idømt, da hun sidste år fortalte, at hun var blevet voldtaget og truet på livet af en kollega under sit arbejde i Qatar.

Manden blev frifundet for anklagerne, men Schietekat blev sigtet for at have haft sex udenfor ægteskabet og forlod landet efter at have fået at vide, at den eneste måde, hun kunne undgå en dom på, var at gifte sig med manden, der voldtog hende.

I april i år besluttede en Qatar- dommer til slut at droppe sagen mod hende.

I dokumentet, som FIFA har sendt til Qatars politi, rådgiver fodboldfor­bundet også om gravide kvinder, der søger lægehjælp i forbindels­e med turneringe­n.

Normalt bliver gravide kvinder i Qatar i sådanne situatione­r nemlig sat under mistanke, hvis de ikke er gift under Qatars strenge love.

Og det vil FIFA ikke have. De slår i briefingen derfor fast, at gravide kvinder skal være i stand til at modtage lægehjælp, og at de ’ uanset omstændigh­ederne’ ikke vil blive anklaget.

Sidst men ikke mindst instruerer FIFA, ifølge det britiske medie Metro, Qatars politi om ikke at nærme sig eller tilbagehol­de personer, der ’viser regnbuen eller andre seksuelle identitets­flag’.

Mediet skriver, at dokumentet, som FIFA har formuleret, ikke er blevet udviklet eller godkendt af nogen statslig instans i Qatar.

Flere af elementern­e i FIFA’s sikkerheds­briefing betragtes dermed som et forsøg på at tilsidesæt­te Qatars love.

 ?? FOTO: KARIM JAAFAR/ RITZAU SCANPIX ?? Qatars emir, sheik Tamim bin Hamad al-Thani, og FIFA’s præsident, Gianni Infantino.
FOTO: KARIM JAAFAR/ RITZAU SCANPIX Qatars emir, sheik Tamim bin Hamad al-Thani, og FIFA’s præsident, Gianni Infantino.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark