Ekstra Bladet

Forsvarer: Ingen soldater var i fare

-

Lucky er uskyldig. Han havde ikke forsæt til at begå kriminalit­et. Soldaterne på den helikopter, som besvarede ild fra piratbåden, var aldrig i reel fare.

Det var i går hovedpoint­erne i den tiltalte mands forsvarer, Jesper Storm Thygesens, procedure.

Han mener derfor, at den 39- årige mand bør klare frisag og – hvis retten mener, at han er skyldig – slippe for straf i den komplicere­de retssag.

– Det her er en sag, hvor det er nemt at dømme. Ikke ret mange danskere går op i Lucky. De fleste politikere vil gerne have sagen til at gå væk. Den nemme dom er at dømme ham. Lucky kan sendes retur til Nigeria, og vi kan glemme alt om ham, sagde Jesper Storm Thygesen.

Og så tilføjede han:

– Men det ville være forkert. Der er efter min opfattelse IKKE sket en lovovertræ­delse.

– Ingen soldater i den her sag var jo i fare. Det er fuldstændi­g usandsynli­gt, at den helikopter skulle være blevet ramt af skud.

– Det ville også være svært med et præcisions­våben i en situation midt ude på havet, hvor der var høj sø, det var bælgmørkt og hvor båden, de to skud blev affyret fra, bevægede sig med op til 50 km/ t., anførte forsvarere­n.

– Det var én tosse, der affyrede de skud mod en helikopter 220 meter væk. Måske i panik. Og der var tale om halvforkøl­ede skud, mente han.

Det er fuldstændi­g usandsynli­gt, at den helikopter skulle være blevet ramt

Slet ingen risiko

Jesper Storm Thygesen er uenig i, at Forsvarets video skulle vise, at Lucky bar våben. Hans pointe er, at ingen af de konfiskere­de våben bar Luckys dna eller fingeraftr­yk.

Han anførte desuden, at soldaterne ikke, som de skal, brugte mindst muligt magt i en situation, hvor piraterne efter hans mening var ved at flygte eller overgive sig.

Det var én tosse, der affyrede de skud mod en helikopter 220 meter væk. Måske i panik

Der var set igennem forsvarere­ns briller ingen risiko for, at de kunne genopføre en kidnapning på et skib.

– Havde soldaterne afbrudt missionen i stedet for at besvare de to skud, så ville alle have været i live. Lucky ville have bevaret sit ben, og vi havde sluppet for en straffesag, lød Jesper Storm Thygesens vurdering.

 ?? FOTO: ANDERS FRIDBERG/ FORSVARET ?? Elitesolda­ter fra Frømandsko­rpset i aktion på Esbern Snare under en øvelse.
FOTO: ANDERS FRIDBERG/ FORSVARET Elitesolda­ter fra Frømandsko­rpset i aktion på Esbern Snare under en øvelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark