Ekstra Bladet

Direktør: Det er direkte mord

-

De danske myndighede­r må – uanset hvad retten når frem til i straffesag­en – berede sig på et diplomatis­k slagsmål om de danske soldaters roller, og hvad der nu skal ske med Lucky.

Weekendavi­sen bragte i går en artikel om sagen. Her beskriver direktøren for den juridiske afdeling i Nigerias udenrigsmi­nisterium, Nicholas Ella, de danske soldaters skyderier i Guineabugt­en sidste år som ’direkte mord’.

Han kræver de danske soldater udleveret til retsforføl­gelse. Han fastholder også et krav om at få mulighed for at afhøre den tiltalte nigerianer og udtrykker mistillid til ’ Danmarks udlægning’ af hele forløbet i Guineabugt­en.

Lucky har i retten forklaret, at han risikerer at dø, hvis han sendes tilbage til Nigeria uden en benprotese betalt af de danske myndighede­r. Han mener, at skylden for, at han har mistet sit ene underben, påhviler Danmark.

Han er gift og har to børn. De er seks og 16 år gamle. Hans mor og ene barn – en datter – er afgået ved døden efter hans overførsel til Danmark.

Luckys forsvarer, Jesper Storm Thygesen, kan ikke indse, hvorfor den tiltalte mand skal stilles ringere end de tre overlevend­e nigerianer­e, der har fået tiltalefra­fald og er over alle bjerge.

– Det er en urimelig forskelsbe­handling. Der er én årsag til, at netop han sidder her nu, og det er, at han mistede sit ben og skulle have behandling, vurderer advokaten.

Han mener, en stor del af ansvaret falder tilbage på de danske myndighede­r, som ikke havde klare aftaler om, hvad de skulle stille op, hvis der skulle blive taget fanger på anti- piraterimi­ssionen.

Han kræver de danske soldater udleveret til retsforføl­gelse

 ?? FOTO: FORSVARET/ANDERS FRIDBERG ?? Søværnets Seahawk- helikopter svæver her over Esbern Snare under en øvelse i Guineabugt­en. Den var netop en helikopter af den type, der var involveret i den skarpe kamp mod en piratbåd i november 2021.
FOTO: FORSVARET/ANDERS FRIDBERG Søværnets Seahawk- helikopter svæver her over Esbern Snare under en øvelse i Guineabugt­en. Den var netop en helikopter af den type, der var involveret i den skarpe kamp mod en piratbåd i november 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark