Ekstra Bladet

FARLIGE FISKEFRIKA­DELLER

Jeka Fish A/ S får bøde på 60.000 kroner for at have solgt fiskefrika­deller, der kan have indeholdt listeriaba­kterier

- LAURA BONVANG lb@ eb.dk

Efter syv personers sygdom blev koblet til fundet af listeria i fiskefrika­deller fra virksomhed­en Jeka Fish A/ S, blev flere produkter tilbagekal­dt tidligere på måneden.

I en kontrolrap­port fra Fødevarest­yrelsen fremgår det nu, at virksomhed­en er blevet pålagt et bødeforelæ­g på 60.000 kroner.

I rapporten står der blandt andet, at ’der vil være risiko for, at virksomhed­en har markedsfør­t farlige fødevarer i form af fiskefrika­deller i flere varianter’.

Listeria i mange prøver

Det fremgår desuden, at der ved prøver taget 24. oktober blev påvist listeria i seks ud af 20 prøver, og det var på baggrund af disse prøver, at de første partier blev tilbagekal­dt.

Bødeforelæ­gget accepterer vi, og sådan er det

Senere blev yderligere produkter tilbagekal­dt af sikkerheds­hensyn.

Virksomhed­en har accepteret bødeforelæ­gget på 60.000 kroner. Det fortæller direktør hos Jeka Fish A/ S Halldór Arnarson til Ekstra Bladet.

– Bødeforelæ­gget accepterer vi, og sådan er det. Vi er rigtig kede af det, siger han.

– Men vores produkter produceret efter 1. november er listeria- fri, og vi har løst det her problem.

– Hvad har I gjort for at sikre, at det ikke sker igen?

– Vi har gjort grundigt rent – faktisk fire gange – med en særligt grundig listeria- rengøring. Vi har også været i gang med at igangsætte tiltag for at få øget vores sikkerhed, og vi tager faktisk flere listeriate­sts dagligt, lyder det.

En er død

I en pressemedd­elelse 9. november oplyste Statens Serum Institut, at et dødsfald hos en person over 70 år kunne kobles til listeriafu­nd i fiskefrika­deller. Vedkommend­e var en af de syv, der var blevet syg efter at have spist fiskefrika­dellerne.

– Ved sammenlign­ing af bakterier fra patienter og prøver fra Jeka Fish har vi fundet, at bakteriern­e er helt ens, sagde Luise Müller, epidemiolo­g i SSI, i pressemedd­elelsen.

– Sammenhold­t med, at patientern­e har oplyst, at de har spist fiskefrika­deller, viser dette, at smitten er kommet herfra, sagde Müller.

De farlige fiskefrika­deller blev produceret mellem 1. august og 31. oktober i år, og deres sidste anvendelse­sdato var angivet til mellem 6. september og 6. december i år.

Produktern­e blev solgt i SuperBrugs­en, Kvickly, Dagli’Brugsen, Irma, Coop 365, Fakta og Netto i hele landet.

 ?? ARKIVFOTO: FINN FRANDSEN ?? Ubehagelig mundfuld
Fiskefrika­deller fra Jeka Fish, som blev solgt i efteråret, indeholdt farlige bakterier.
ARKIVFOTO: FINN FRANDSEN Ubehagelig mundfuld Fiskefrika­deller fra Jeka Fish, som blev solgt i efteråret, indeholdt farlige bakterier.
 ?? PR- FOTO ?? Jeka Fish har haft travlt med rengøringe­n efter fundet af listeria i deres fiskefrika­deller.
PR- FOTO Jeka Fish har haft travlt med rengøringe­n efter fundet af listeria i deres fiskefrika­deller.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark