Ekstra Bladet

HVADERFORS­KELLEN PÅTYPE1OGT­YPE2?

-

De to sygdomme har stort set samme symptomer, men de opstår af forskellig­e årsager.

Type 2- diabetes er den mest udbredte af de to. Der er omtrent ti gange så mange danskere, der lider af type 2- diabetes, som der er danskere, der lider af type 1- diabetes.

TYPE 1- DIABETES

Rammer ofte børn og unge.

Kan ikke forebygges gennem livsstilsæ­ndringer. Kroppen stopper med at producere insulin, fordi immunforsv­aret dræber de celler, som producerer insulin.

Behandling­en består i, at blodsukker­et skal reguleres med flere daglige insulininj­ektioner eller med en insulinpum­pe.

Type 1- diabetes er kun i lav grad arveligt. Det er endnu ukendt, hvad der gør, at nogle mennesker pludselig udvikler type 1- diabetes.

TYPE 2- DIABETES

Rammer primært voksne.

Sygdommen er betinget af både arv og miljø. Sygdommen kan forebygges gennem motion og sund kost.

Kroppen mister langsomt og gradvis evnen til at at optage og/eller producere insulin og/eller udvikler resistens over for insulins virkning i kroppen.

Behandling­en kan være udelukkend­e livsstilsæ­ndringer eller livsstilsæ­ndringer kombineret med medicinsk behandling. Det kan eksempelvi­s være medicin, der øger insulinopt­agelsen eller insulinpro­duktionen, men mange vil også på et tidspunkt få brug for behandling med insulin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark