Ekstra Bladet

En fisker på Læsø står bag en fangst så sjælden, at den ikke tidligere er set i Atlanterha­vet

FØRSTE GANG I DANMARK

- CHARLOTTE BECH MATHIESEN chm@ eb.dk

En fisker på Læsø fik sig en gedigen overraskel­se, da han 14. november fik en fisk i nettet, som han ikke lige havde set før.

Faktisk blev han så overrasket, at han tog et billede af den eksotisk udseende fisk, før han smed den over bord igen.

Og heldigvis! Det viser sig nemlig, at fisken er en stribet knivkæbefi­sk, som normalt lever omkring Japan og Sydkorea i Stillehave­t, skriver Nordjyske.

Første gang nogensinde

Fangsten er aldeles sjælden i Danmark. Faktisk er det første gang, at man har set et fund i Atlanterha­vet, udtaler Henrik Carl, leder af ' Fiskeatlas- projektet' på Statens Naturhisto­riske Museum i en pressemedd­elelse fra Statens Naturhisto­riske Museum.

– I forbindels­e med mit arbejde med kortlægnin­gen af fiskenes udbredelse, får jeg ofte henvendels­er om ’ mystiske’ fangster, men da jeg så billedet af den stribede knivkæbefi­sk, spærrede jeg virkelig øjnene op.

– Fisk fra Stillehave­t er ikke hverdagsko­st i vore farvande, og når det så tilmed drejer sig om en art, der ikke i forvejen er kendt fra andre fund i Atlanterha­vet, er det bare endnu mere mystisk.

Det var holdet bag ’ Fiskeatlas- projketet’, som gennem optegnelse­r over forskellig­e fisk i verdenshav­ene fandt frem til den præcise art.

Ingen fare

Henrik Carl tror, at fisken er ankommet hertil i ballastvan­d fra et skib, da den umuligt kan være svømmet herop selv.

Det specielle ved fisken er, at dens tænder i begge dele af kæben er vokset sammen, og på grund af formen på bidet er fisken i stand til at knuse hårde skaller.

Der er imidlertid ingen fare for, at fisken bliver en invasiv art i de danske farvande, heller ikke selvom fiskeren slap den ud igen.

Den stribede knivkæbefi­sk skal nemlig bruge 22 grader varmt vand for at kunne yngle.

Fisk fra Stillehave­t er ikke hverdagsko­st i vore farvande

 ?? FOTO: RENÉ ERLANDSEN ?? Eventyrer
Sådan ser den mystiske fangst ud.
FOTO: RENÉ ERLANDSEN Eventyrer Sådan ser den mystiske fangst ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark