Ekstra Bladet

BLIV EN GOD HUNDEEJER

Desværre er det ikke alle hundeejere, der går lige meget op i det ansvar, der følger med, når man anskaffer sig en hund

- KRISTIAN EMIL MARIAGER

Det er dejligt at se hunden løbe frit i skoven, men har du 100 procent styr på den?

Og hvordan kan du vide, om andre har 100 procent styr på deres hund?

Når man får hund, får man også et ansvar, og der er nogle specifikke spilleregl­er, forklarer Nickie Petrea Jørgensen, der som medstifter af Hundetræni­ng. dk lever at at træne hunde.

Ifølge hende slipper en meget stor del af hundeejern­e gladelig deres hund fri ved hver given lejlighed. Også selvom hunden ikke kommer, når de kalder, men i stedet løber hen til andre hunde og mennesker, der slet ikke har bedt om det.

Din hund gør måske ikke noget, men du ved ikke med de hunde, du møder

Det er blevet mere normalt at bede om tilgivelse end om tilladelse blandt hundeejere, mener hundeekspe­rten.

Det er et stort problem. For én ting er den manglende respekt for andre mennesker ( og hunde!). Noget andet er, at du kan udsætte både din hund og andre for potentiel fare.

– Alle kender det dér, når man kører i sin bil, og cykelrytte­rne kører ude på vejen, selvom cykelstien jo er lige dér! Hvorfor ikke tage den? Sådan har jeg det altså også lidt med mange hundeejere, griner Nickie Petrea Jørgensen.

Vigtigt at vise hensyn

– Som hundeejer er det enormt vigtigt, hvordan du omgås alle andre mennesker og hunde.

– For eksempel ligger der efterladen­skaber mange steder, fordi folk ikke samler op efter deres hund. Det er så ærgerligt, for det skaber en generel irritation mod hundeejere. Folk, der ikke har hund, udtrykker ofte en opfattelse af, at hundeejere ikke samler op. Og det er jo, fordi der er for mange, der ikke gør det. Nogle kommuner har stillet hundeposer til rådighed i parkerne, hvilket er fedt. Men det er jo i ikke kommunerne­s ansvar, men hundejerne­s, fortæller hundeekspe­rten.

Alle hunde har brister

Ligesom mennesker har alle hunde jo en eller anden brist. Uanset hvor sød og god den er

Det største problem ifølge Nickie Petrea Jørgensen er imidlertid løse hunde, der ikke har et solidt indkald.

Det er ikke bare et problem for andre hundeejere, der ikke har lyst til, at hundene interagere­r med hinanden. Men også for andre mennesker på vejen, der måske er bange for hunde eller bare ikke har brug for, at din hund snuser til dem eller gør ad dem.

– Din hund gør måske ikke noget, men du ved ikke med de hunde, du møder. Der opstår rigtig mange ubehagelig­e situatione­r eller ulykker på den baggrund. Den person, der går med sin hund i snor, ender jo med at stå med hele ansvaret for situatione­n. I den perfekte verden, hvor har alle har styr på deres hund, man kan kalde hunden til sig hver gang, og hundene bare passerer, ville det kunne gå. Men sådan er virkelighe­den jo ikke, siger Nickie Petrea Jørgensen.

– Ligesom mennesker har alle hunde jo en eller anden brist. Uanset hvor sød og god den er, kan der pludselig komme et egern, der aktiverer et jagtinstin­kt, en bil, der gør den urolig, en anden hund, der er aggressiv. Det er risici, jeg ikke forstår, at nogen har lyst til at løbe, bare fordi de ikke vil holde i snoren. Det er din hund, pas nu på den i stedet for at tro, at den kan det hele, lyder opfordring­en fra hundeekspe­rten.

 ?? FOTO: HUNDETRÆNI­NG. DK ?? Hundeskove­n
Alt for mange hundeejere slipper bare deres hund fri i hundeskove­ne. Men det kan gå galt, hvis ikke man har 100 procent styr på hunden.
FOTO: HUNDETRÆNI­NG. DK Hundeskove­n Alt for mange hundeejere slipper bare deres hund fri i hundeskove­ne. Men det kan gå galt, hvis ikke man har 100 procent styr på hunden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark