Ekstra Bladet

DE HØJE PRISER GØR ONDT

Mere end hver tredje af os sparer på dagligdags indkøb, efter inflatione­n er gået amok

- SANNE ROSBØG saro@ eb.dk

De stadig stigende priser på alt det, vi ikke kan undvære i hverdagen, begynder at gøre ondt i mange husholdnin­ger. Mens 52 procent af danskerne forsøger at spare på strøm og varme, har 36 procent også taget sparegreb i brug, når det kommer til dagligvare­r og fødevarer for at få månedslønn­en til at række.

Næsten hver femte sparer på oplevelser og ferieture, men ti procent har udskudt større køb som eksempelvi­s bil eller renovering­er af huset. Det viser en undersøgel­se foretaget af Kantar Gallup for forsikring­sselskabet Gjensidige, hvor kun 17 procent svarer, at de stigende priser ikke har påvirket deres økonomi.

– Hvor et reduceret energiforb­rug i hjemmet er at betragte som en lavthængen­de frugt, så er besparelse­r på ting som udgifter til mad i hverdagen og ellers normale ting som oplevelser i fritiden et tegn på, at det virkelig gør ondt i økonomien hos den enkelte. Og det er samtidig et bevis på den nuværende situations alvor, siger direktør for skade i Gjensidige Henrik Sagild.

Ingen lyse udsigter

Selvom inflatione­n allerede er den mest voldsomme i knap 40 år, og dagligvare­r er steget med mere end ti procent, skal vi ikke regne med, at priserne falder igen.

– Priserne er steget løbende over en bred kam på grund af energikris­en. Det er simpelthen blevet dyrere at producere varerne, siger forbrugerø­konom hos Nordea ❘da Marie Moesby.

– Desuden er kornpriser­ne steget, og korn bruges til at fodre dyr med. Derfor er prisen på især kød, mælk, æg, smør og alt andet animalsk steget rigtig meget.

❘følge Danmarks Statistik er prisen på for eksempel smør steget med 34,7 procent over det seneste år. For frisk fisk og æg lyder stigninger­ne på hhv. 18,5 og 19,2 procent.

– Der er også en anden faktor, der kan få priserne til at stige – nemlig det, man kalder risikoafdæ­kning.

– De store supermarke­der køber typisk varer ind fire- fem måneder i forvejen. Derfor køber de ud fra, hvad man tror, at priserne vil være. Producente­rne tør ikke at sætte varerne for billigt i denne tid, hvor vi ikke kender udviklinge­n, så den usikkerhed kan også få priserne til at stige, forklarer hun.

Inflatione­n falder, men ...

Tror man på Nordeas beregninge­r, har vi forhåbentl­ig snart set toppen af prisstigni­ngerne. □t fald i de tårnhøje priser på almindelig­e dagligvare­r skal vi dog ikke regne med, siger ❘da Marie Moesby.

– Forventnin­gen er, at inflatione­n snart har toppet. Den kan stige lidt igen i løbet af vinteren, men så vil inflatione­n falde. Det vil dog ikke betyde, at priserne falder, det betyder bare, at de ikke stiger i samme tempo, som vi har set.

– Vi skal desværre nok vænne os til de høje priser på de fleste varer, slutter hun.

Besparelse­r på ting som udgifter til mad i hverdagen og ellers normale ting som oplevelser i fritiden et tegn på, at det virkelig gør ondt i økonomien

 ?? ?? – Det sparer os for rigtig mange penge hver uge, at vi altid har lagrene fyldt med basisvarer. Samlet set sparer vi mellem 3500 og 4000 kroner hver måned, fortæller Christina.
– Det sparer os for rigtig mange penge hver uge, at vi altid har lagrene fyldt med basisvarer. Samlet set sparer vi mellem 3500 og 4000 kroner hver måned, fortæller Christina.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Direktør Henrik Sagild, Gjensidige.
FOTO: RITZAU SCANPIX Direktør Henrik Sagild, Gjensidige.
 ?? FOTO: NORDEA ?? Forbrugerø­konom hos Nordea Ida Marie Moesby.
FOTO: NORDEA Forbrugerø­konom hos Nordea Ida Marie Moesby.
 ?? ??
 ?? ?? To voksne og tvillinger­ne Maia og Melissa på syv år. Så mange munde skal mættes hver dag på landejendo­mmen i Holbæk, hvor familien Hansen bor.
To voksne og tvillinger­ne Maia og Melissa på syv år. Så mange munde skal mættes hver dag på landejendo­mmen i Holbæk, hvor familien Hansen bor.
 ?? ?? Som tilbudsjæg­er skal du holde dig til din indkøbslis­te, så du ikke får smidt ’gode’, men unødvendig­e tilbud i indkøbsvog­nen.
Som tilbudsjæg­er skal du holde dig til din indkøbslis­te, så du ikke får smidt ’gode’, men unødvendig­e tilbud i indkøbsvog­nen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark