Ekstra Bladet

RØD- GRØNT FUP

Den fungerende statsminis­ter gik klimamarch under rød- grønt slogan. Nu er de borgerlige partier pludselig klimavenne­r og værd at danne regering med

- JONAS SAHL sahl@ eb.dk

Før valget skulle der et rødt flertal til, hvis Danmark skal have en grøn fremtid.

’ Rødt flertal – grøn fremtid’, lød det socialdemo­kratiske slogan.

Mette Frederikse­n gik sågar med i en klimamarch under den højtsvungn­e parole.

Ikke desto mindre er hun i færd med at danne en regering hen over den politiske midte sammen med formentlig Venstre – et parti, som fik klimatæsk af ledende socialdemo­krater under valgkampen.

Socialdemo­kratiets fungerende politiske ordfører, Rasmus Stoklund, står ved sloganet.

– Hvis der lige nu var ved at blive dannet en blå regering på Nye Borgerlige og Danmarksde­mokraterne­s stemmer, så ville de trække Danmark i den modsatte retning, siger han.

Ophidser venstreflø­jen

Mette Frederikse­ns ambition om en regering med de borgerlige har pisset Enhedslist­en og Alternativ­et godt og grundigt af. Hun slækker på de grønne ambitioner, siger de.

På sociale medier har flere fundet det rød- grønne slogan frem.

– Det ligner et fupnummer. Under valgkampen sagde I, at en grøn fremtid krævede et rødt flertal. Nu har I et rødt flertal.

– Vi har fortsat en målsætning om at lave aftaler i hele Folketinge­t. Hvis der ikke havde været et rødt flertal, så havde der lige nu været ved at blive dannet en blå regering.

– Så ville vi have set en regering, hvor tyngdepunk­tet i klimapolit­ikken var defineret af Danmarksde­mokraterne og Nye Borgerlige, lyder det fra Rasmus Stoklund.

– Det ser bare, som om I brugte det slogan til at lokke røde vælgere ind hos Socialdemo­kratiet. Mange røde vælgere har jo været sure på jer over, at I ikke har været grønne nok. Derfor fik i tæsk til kommunalva­lget. Det ser udspekuler­et ud.

– Jeg anerkender på ingen måde præmissen. Vi har bestemt været grønne i hele valgperiod­en. Vi har vedtaget verdens mest ambitiøse klimalov.

– Du kan da ikke angribe præmissen om, at mange storbyvælg­ere har anset jer for ikke at være grønne nok.

– Det ændrer da ikke på, at hvis du ser på, hvilken klimapolit­ik der er ført i substansen siden 2019, så er den utroligt ambitiøs. Vi er allerede nået to tredjedele af vejen i forhold til udledninge­n af drivhusgas­ser.

– Så I skal stadig lave alt det grønne med rød blok?

– Din præmis er, at ingen blå partier vil lave grøn politik.

– Nej, det er jeres egne talelinjer fra valgkampen. Din klimaminis­ter, Dan Jørgensen, gjorde grin med både Søren Pape og Jakob Ellemann – men de borgerlige er måske mere grønne, end I har fortalt hidtil?

– Næh, men du ser bort fra, at hvis det var en blå regering, der var ved at blive dannet, så var den afhængig af Nye Borgerlige, som ville trække i en mindre grøn retning, end det bliver nu, siger Stoklund.

– Man må også anerkende, at både Venstre og Det Konservati­ve Folkeparti tjekkede ind i løbet af valgkampen i den grønne omstilling. Blandt andet med en CO2- afgift for landbruget.

– Så når statsminis­teren er til klimamarch, så vil hun gerne pynte sig som et rødt parti, men det vil hun ikke leve op til efter et valg?

– Vi gør præcis, hvad vi gik til valg på. Vi forsøger at danne en bred regering. Det har vi sagt siden grundlovsd­ag, fastholder Rasmus Stoklund.

Jeg anerkender på ingen måde præmissen.

Vi har bestemt været grønne i hele valgperiod­en

Vi gør præcis, hvad vi gik til valg på. Vi forsøger at danne en bred regering

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Grøn front
Statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) gik bogstaveli­gt talt til kamp for klimaet, da hun var med i en march under valgkampen.
FOTO: ANTHON UNGER Grøn front Statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) gik bogstaveli­gt talt til kamp for klimaet, da hun var med i en march under valgkampen.
 ?? FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN ?? – Vi har bestemt været grønne i hele valgperiod­en. Vi har vedtaget verdens mest ambitiøse klimalov, fastslår Rasmus Stoklund ( S).
FOTO: TIM KILDEBORG JENSEN – Vi har bestemt været grønne i hele valgperiod­en. Vi har vedtaget verdens mest ambitiøse klimalov, fastslår Rasmus Stoklund ( S).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark