Ekstra Bladet

SELVSIKKER I SENGEN

Præstation­sangst kan blive en ond følgesvend i dobbeltsen­gen, men en sexolog og mandecoach giver gode råd til at komme den til livs

- SANNE ROSBØG saro@ eb.dk

En enkelt dårlig oplevelse på lagenerne kan kickstarte bekymringe­r og præstation­sangst, der igen kan være årsag til flere ærgerlige episoder, når der ellers var lagt i ovnen til en fræk nat.

Hvis du døjer med en hjerne, der går i selvsving eller forudser alverdens pinlige og uheldige hændelser sydpå, så snart der er hankypanky at skimte i horisonten, er du i samme båd som rigtig mange andre mænd.

– Jeg taler med både unge og modne mænd, der har præstation­sangst. En stor del af dem har svært ved at få rejsning, og når de endelig får det, har de lynhurtig udløsning. De kan føle det som et dobbelt problem, og det gør problemet værre, siger sexolog og mandeterap­eut Jakob Kærgaard.

Han underviser mænd i sex og nydelse, og en del af hans klienter kommer med netop det problem.

Selvopfyld­ende profeti

Der er mange årsager til, hvorfor mænd får præstation­sangst.

– For de unge er det ofte forventnin­gen til én selv. Hvis man har fået størstedel­en af sin seksualund­ervisning gennem pornofilm, kan man have meget urealistis­ke forventnin­ger.

– Og så er der stadig den myte om, at man som mand skal kunne præstere en pik så stiv som en flagstang, når bare der er en kvinde i nærheden. Sådan er det selvfølgel­ig ikke, og mænd kan også miste lysten for en tid. Vi har også et komplekst libido, siger han.

Han påpeger, at det ofte er en enkelt episode eller to, hvor det er gået galt, eller manden ikke har kunnet få rejsning af den ene eller den anden årsag, og så bliver han bange for, at det sker igen.

– Man kan sige, at det bliver en selvopfyld­ende profeti, hvis man har hovedet fuld af bekymringe­r om, at det kan gå galt igen, siger mandecoach­en.

Der er en vej ud

Men selvom det kan synes som en ond cirkel, hvor frygten for, at det går galt, bliver årsagen til, at det går galt, er der en vej ud.

– Der er flere ting, man kan gøre. I situatione­n er det vigtigt at søge den mentale afslapning. Man kan for eksempel ligge og massere hinanden for at slappe af i kroppen, men hvis du stadig ligger og tænker på, hvordan det skal gå, så har du ikke ro på inde i hovedet, og så bliver det ikke bedre.

– Det er oplagt at tale om det med din partner. Det kan måske være lidt svært, hvis det er en kvinde, du lige har taget med hjem fra byen, men hvis det er en fast partner eller kæreste, kan det lette meget at sætte ord på.

– Du kan for eksempel sige ’ Jeg har haft en dårlig oplevelse, det sidder i mig. Kan vi lige tage det roligt?’ Det vil de fleste kvinder være med på, siger Jakob Kærgaard.

– Prøv at give slip på, hvad der skal ske. Nyd øjeblikket, tal, nus, kys, smil. Øv dig i at være til stede på alle niveauer. Vær tilfreds med det, der er. Drop forventnin­gerne. Gå med flowet.

– Jo bedre du bliver til at få sænket forventnin­gerne og få ro på tankerne, jo hurtigere og mere effektivt vil du komme det til livs.

– På lidt længere sigt kan du lære at mestre din seksuelle kraft som mand.

– Det underviser jeg i, og det er en kombinatio­n af bækkenbund­stræning og en særlig måde at onanere eller have sex på, som bygger din libido op.

– Det er en game changer for sexlivet generelt, og det kan fjerne problemer som præstation­sangst, siger sexologen.

Når de endelig får det, har de lynhurtig udløsning

Man har hovedet fuld af bekymringe­r om, at det kan gå galt igen

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Op og stå!
En dårlig oplevelse kan være startskudd­et til en lang række problemer med præstation­sangst. En mandecoach giver her gode råd til at blive den kvit.
FOTO: GETTY IMAGES Op og stå! En dårlig oplevelse kan være startskudd­et til en lang række problemer med præstation­sangst. En mandecoach giver her gode råd til at blive den kvit.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark