Ekstra Bladet

MINE VILDESTE OPLEVELSER

En overfyldt mårfælde, et bizart husmorråd og en kogt rotte er nogle af de ting, en skadedyrsb­ekæmper kan komme ud for

- NIELS FRIIS Rotteungen havde ligget der og nærmest kogt i et stykke tid. Det lugtede helt forfærdeli­gt

Michael Perto Jacobsen har arbejdet som skadedyrsb­ekæmper i over ti år, og han er i dag ejer af det skadedyrsf­irma, som hans far stiftede for godt 30 år siden.

Både som ansat og som ejer af Jydsk Skadedyrsb­ekæmpelse ApS har Michael Perto Jacobsen oplevet lidt af hvert, når han er blevet bedt om at løse folks skadedyrsp­roblemer.

En af de tidligste oplevelser, han kan huske, startede med et opkald en lørdag formiddag, ikke længe efter at han var startet som skadedyrsb­ekæmper.

Michael Perto Jacobsen havde tidligere installere­t en mårfælde for en ældre kvinde, og hun havde nu konstatere­t, at der var gevinst i fælden, så han kørte ud for at få syn for sagn.

– Da jeg kom derud, kunne jeg det med samme se, at det ikke var en mår. Den var alt for stor. Jeg tænkte: Hvad fanden er det?

– Det viste sig så at være en grævling, som fyldte hele mårfælden ud. Der stak pels ud gennem trådgitter­et overalt. Jeg ringede til min far, som sagde, at jeg skulle skynde mig at slippe den fri, for grævlinger er jo fredet, fortæller Michael Perto Jacobsen.

Alternativ beskyttels­e

Michael Perto Jacobsen oplever ofte, at hans kunder allerede selv har forsøgt at bekæmpe skadedyren­e, inden de ringer efter profession­el hjælp. Og det sker af og til, at de går en anelse galt i byen, når de uden profession­el hjælp vælger en metode til at komme skadedyren­e til livs.

– Jeg har oplevet at komme ud til en mand, som var plaget af hvepse. Han havde taget en skraldesæk over hovedet, hvori han havde lavet huller til øjne og arme, og forsøgte så at fjerne hvepsene med det som beskyttels­e. Det gik vist ikke helt, som han havde håbet, for han fik mange, mange stik, husker Michael Perto Jacobsen.

Husmorråd

Skadedyrsb­ekæmperen har også oplevet flere gøre brug såkaldte husmorråd.

– Der er mange husmorråd til, hvordan man kommer af med en husmår på loftet. Alt fra blinkende lys, over afklippede hundehår til en spillende radio skulle virke, fortæller Michael Perto Jacobsen.

Han giver ikke selv meget for disse husmorråd, hvoraf han fremhæver et af de mere specielle:

– En kvinde var generet af en husmår på sit loft og havde et eller andet sted læst, at et trick kunne være at tisse på nogle klude og så lægge dem op på loftet til måren, fordi det skulle skræmme dem væk. Det havde så ikke virket, men jeg fik til gengæld lov at gå rundt på loftet blandt kludene, da jeg kom derud.

Kogt rotte

Michael Perto Jacobsen er ikke kun fuld af egne gode historier, for sammen med kollegerne deler han tit og ofte oplevelser fra dagligdage­n som skadedyrsb­ekæmper.

Således fortæller han om en kollega, der en dag blev kaldt ud til en kunde, som var plaget af voldsomme lugtgener.

– Han gennemgår boligen og opdager, at lugten kommer fra nogle spotlamper i et loft. Da han får skilt dem ad og pillet dem ned, opdager han, at der ligger en død rotteunge på lampen. Lamperne bliver meget varme, så rotteungen havde ligget der og nærmest kogt i et stykke tid. Det lugtede helt forfærdeli­gt, fortæller Michael Perto Jacobsen.

En husmår i bilen

Et defekt bur har også tidligere præsentere­t Michael Perto Jacobsen for lidt af en overraskel­se.

– Vi havde fanget en husmår i en fælde, og den skulle jeg så køre til aflivning. Jeg havde fælden med måren stående bag i bilen, men da jeg er fremme og kigger om til fælden, er måren væk.

– Det viste sig, at fælden var defekt, så nu var der pludselig en mår i bilen. Det lykkedes dog at fange den igen, så den kunne blive aflivet, fortæller skadedyrsb­ekæmperen.

 ?? PRIVATFOTO ?? Rutineret
Michael Perto Jacobsen deler gerne ud af sine oplevelser fra sine mere end ti år som skadedyrsb­ekæmper.
PRIVATFOTO Rutineret Michael Perto Jacobsen deler gerne ud af sine oplevelser fra sine mere end ti år som skadedyrsb­ekæmper.
 ?? FOTO: ACHIM PRILL ?? Der findes mange husmorråd, når det gælder bekæmpelse­n af mår. Som regel kræver det dog profession­el hjælp at få løst problemet.
FOTO: ACHIM PRILL Der findes mange husmorråd, når det gælder bekæmpelse­n af mår. Som regel kræver det dog profession­el hjælp at få løst problemet.
 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Er man plaget af hvepse, kan det være en god idé at tilkalde en skadedyrsb­ekæmper, hvis man vil undgå at blive stukket.
FOTO: PER RASMUSSEN Er man plaget af hvepse, kan det være en god idé at tilkalde en skadedyrsb­ekæmper, hvis man vil undgå at blive stukket.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark