Ekstra Bladet

’ I ÅR ER JULEN SVÆR FOR MIN MOR’

- Knud Brix ANSVARSHAV­ENDE CHEFREDAKT­ØR

og min storebror er ti ’JEG ER OTTE ÅR, år. I år er julen svær for min mor, fordi hun er blevet alene lige før jul. Min mor siger, at hun har fået hjælp af jer. Så nu er hun glad og ikke så stresset. Jeg tror, vi får en rigtig god jul. Tusind tak. Hilsen fra mig.

dette lille håndHVORFO­R RAMMER skrevne takkebrev til Ekstra Bladet mig så hårdt? Først udløser det en lidt skamfuld følelse af selvgodhed: Vi har sammen med Dansk Folkehjælp igen hjulpet en enlig mor med de penge, som danskerne velvilligt har doneret til julehjælp.

andet, der snører MEN DET ER NOGET min hals sammen. Det er dét mellem linjerne. Det skjulte. Det jeg skal forestille mig. Hvem er den lille dreng? Hvad er der sket i familien? Og vigtigst: Drengens tak handler jo ikke om glæden ved, at han nu selv får en gave alligevel. Nej, han glædes over, at hans mor nu er glad for en stund og ikke længere stresser over julen.

brave barns betingelDE­T ER DET LILLE, sesløse solidarite­t over for sin mor, der rammer mig så dybt. Jeg har aldrig selv følt fattigdom på min egen krop, men drengens rørende beskyttert­rang gør mig i stand til at sætte mig i hans sted. Det lille brev er ægte, sendt til os på redaktione­n – men kan fiktionen fremkalde samme følelse? Det spørgsmål har vi sat os for at undersøge på Ekstra Bladet, og derfor har vi i år bedt tre fremragend­e danske forfattere om at skrive en novelle om jul og fattigdom. Vi begynder serien i avisen på onsdag.

og Dansk Folkehjælp­s EKSTRA BLADET indsamling til fattige danske familier er landets tredjestør­ste indsamling. Sidste år delte vi 20,2 millioner kroner ud til 12.632 familier. I år får familierne en købmandsku­rv til 1.000 kroner og et gavekort på 800 kroner til julegaver til børnene.

virkelig svær, som den lilI ÅR ER JULEN le dreng skriver. Inflatione­n har ramt de fattigste familier som en forhammer, mens energipris­erne er skudt i vejret. Det har allerede fået rekordmang­e børnefamil­ier til at søge om julehjælp.

samle så mange penge ind, HVIS VI SKAL at alle kan få hjælp, skal vi nå rekordhøje 33,8 millioner kroner. Så hvis du har en ekstra skærv, vil jeg opfordre dig til at spytte i bøssen de næste 14 dage.

fundamenta­lt ved de DET ÆNDRER IKKE fattigste danske familiers vilkår, men det giver dem en mulighed for en god jul, et blussende lys i mørket for en stund.

kan se grunden til at HVIS DU SLET IKKE donere, vil jeg blot opfordre dig til at læse julenovell­erne. For det er gennem gode historier, at vi pludselig forstår hinanden.

Det er noget andet, der snører min hals sammen. Det er dét mellem linjerne

 ?? ?? Brev sendt til Ekstra Bladet. Så glad kan man blive for at få julehjælp.
Brev sendt til Ekstra Bladet. Så glad kan man blive for at få julehjælp.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark