Ekstra Bladet

QATARS INDISKE ROLIGANS

I Dohas travle stræder støder man på glade VM- fans fra alverdens lande, der holder med nationer, de ikke selv kommer fra. Flere støtter eksempelvi­s Danmark, selvom de kommer fra Indien og Nepal. Hvordan hænger det sammen?

- Den indiske mand viste sig dog at være en dansk mand, som hed Steffen Christense­n

Strenge alkoholreg­ler, beskyldnin­ger om købte fans og krigserklæ­ringer mod FIFA- præsidente­n.

VM- værterne fra Qatar har ikke medvind på de femsporede motorveje i Doha, og slutrunden har i den grad understreg­et, at fans ikke nødvendigv­is hepper på det land, de kommer fra.

Ja, intet er, som det plejer.

Ekstra Bladet mødte eksempelvi­s en lille indisk dreng, inden der blev fløjtet op til kamp mellem Danmark og Tunesien. Han var pakket godt og grundigt ind i danske farver, men han havde ikke nogen som helst idé om, hvem Christian Eriksen var.

Det samme var tilfældet for en anden gruppe indere med Dannebrog i hænderne, som også måtte kapitulere, da snakken faldt på Kasper Hjulmand og co.

Indere, nepalesere, srilankane­re og bangladesh­ere er bare et udpluk af de asiatiske nationalit­eter, man møder i gadebilled­et hernede i Doha.

Ingen af de lande har kvalificer­et sig til VM, men det er bestemt ikke ensbetyden­de med, at de bliver væk fra VM- festen. Nej, de holder tilsynelad­ende i stedet med andre nationer. Det har hele verdenspre­ssen allerede set masser af eksempler på.

Unik chance

Qatar er blevet beskyldt for meget. Med rette.

Migrantarb­ejdere er blevet behandlet umenneskel­igt af regimet, og tildelinge­n af værtskabet bunder i korruption, som Ekstra Bladet har afdækket i mere end ti år.

Men værtslande­t lægger også land til en slutrunde, som nogle folk fra det sydlige og vestlige Asien faktisk har råd til at komme til. Formentlig for første og eneste gang i deres liv. Derudover huser Qatar mange såkaldte ’ expats’ – personer bosat uden for deres hjemland.

Det fortæller Ravi Kumar til Ekstra Bladet. Han har i 26 år arbejdet som sportsjour­nalist i Qatar, og i øjeblikket er han manden bag og redaktør på siden InsideQata­r, der storhitter på sociale medier.

– Da Japan og Sydkorea var vært for Asiens første VM i 2002, var der mange fans fra Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh og Nepal, som ganske enkelt ikke havde råd til at tage afsted på grund af dyre flybillett­er og store hotelomkos­tninger. Qatar ligger blot tre- fire timer væk i fly for mange af dem.

– Derudover bor mange af dem fast i Qatar, og VMarrangør­erne har tilladt, at indrejsend­e fans kan bo hos familiemed­lemmer i stedet for på hotel.

Størstedel­en af Qatars indbyggert­al udgøres af migrantarb­ejdere, der varetager mange typer af jobs. Også dem, der kan anses for inhumane.

Ud af de omtrent to millioner migrantarb­ejdere i Qatar er der selvfølgel­ig en hel del, der også bare gerne vil se fodbold, og de har heller ikke noget land med til VM, som de kan heppe på. Derfor deltager de i festerne, når nu den er her, også selvom de ikke har billetter til selve kampene.

Falske fans?

Allerede ti dage før åbningskam­pen mellem Qatar og Ecuador 21. november dukkede der videoer op af store grupper af engelske, tyske, portugisis­ke, brasilians­ke og argentinsk­e supportere.

Ja, fans fra de fleste af de deltagende VM- nationer. Og det er jo umiddelbar­t ikke et mærkeligt syn op til et VM. Men mystisk blev det, når man kiggede lidt nærmere på fangrupper­ingerne. For de engelske fans så

 ?? FOTO: RASMUS GLUD ?? Kom så, Danmark
Et par indiske mænd var klar til at heppe på Danmark, inden Kasper Hjulmands tropper mødte Tunesien.
FOTO: RASMUS GLUD Kom så, Danmark Et par indiske mænd var klar til at heppe på Danmark, inden Kasper Hjulmands tropper mødte Tunesien.
 ?? FOTO: RASMUS GLUD ?? En indisk dreng glædede sig til at se Danmarks kamp mod Tunesien, selvom han ikke kendte en eneste af de danske spillere.
FOTO: RASMUS GLUD En indisk dreng glædede sig til at se Danmarks kamp mod Tunesien, selvom han ikke kendte en eneste af de danske spillere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark