Ekstra Bladet

DANSK FIRMA SÆLGER OVERVÅGNIN­G TIL QATAR

SKARP KRITIK: Qatar er ikke interesser­et i, at folk går rundt med regnbuefla­g eller skilte med politiske budskaber

- KEVIN DOHERTY, ANDREAS MUNK, ANDERS DEHN kd@ eb.dk munk@ eb.dk

Lige nu er verdens øjne rettet mod VM i Qatar, og selvom turneringe­n er blevet kritiseret vidt og bredt, har den stadig lokket tusindvis af fodboldfan­s til ørkenstate­n.

Men de mange fodboldfan­s må affinde sig med at blive overvåget i de fleste af døgnets timer, for regimet i Qatar er ikke interesser­et i, at folk går rundt med regnbuefla­g eller skilte med politiske budskaber.

Nu kan Ekstra Bladet fortælle, at den danske virksomhed Milestone Systems har solgt videooverv­ågningssof­tware, der bliver brugt i ørkendikat­urstaten. Det bekræfter firmaet i et skriftligt svar:

' Vi kan bekræfte, at Milestone Systems leverer videosoftw­are til kunder globalt, herunder også Qatar.'

Milestone Systems, der blev solgt til Canon i 2014, ville ikke stille op til et interview med Ekstra Bladet, og de er ikke meget for at give flere detaljer om virk

Milestones lokale partnere i Qatar har leveret overvågnin­gskameraer til blandt andet VM- stadioner

somhedens engagement­er i Qatar.

Aftale med Qatar

Det står dog klart, at Milestone i 2018 underskrev en samarbejds­aftale med en sikkerheds­myndighed under indenrigsm­inisteriet. Ifølge det statsstyre­de medie The Peninsula skulle Milestone ' implemente­re kurser i de programmer og systemer, som det udvikler og opdaterer' og uddanne lokale specialist­er i, hvordan overvågnin­gskameraer skal placeres.

For regimet med hang til menneskere­ttighedskr­ænkelser og korruption var samarbejde­t tilsynelad­ende så betydnings­fuldt, at indenrigsm­inisteriet­s sikkerheds­chef, Jassim alSayed, poserede med Milestones daværende salgsdirek­tør i regionen, da man indgik den treårige samarbejds­aftale i 2018.

Milliardom­sætning

Jassim al- Sayed er ansvarlig for al sikkerhed og overvågnin­g i Qatar som en del af indenrigsm­inisteriet, og han sidder samtidig på en af toppostern­e i VM- komiteen.

På firmaets hjemmeside fremgår det desuden, at Milestones lokale partnere i Qatar har leveret overvågnin­gskameraer til blandt andet VM- stadioner, regeringsb­ygninger og anden vigtig infrastruk­tur i staten.

Milestone Systems vil over for Ekstra Bladet ikke forklare, hvordan virksomhed­ens software konkret bliver brugt i Qatar, men på deres hjemmeside bryster de sig af, at deres software er blevet installere­t over en halv million steder i hele verden, og at Milestone har leveret til 27 lande.

Hvis du klikker dig igennem den tjeneste, hvor firmaet skræddersy­r en softwarepa­kke til dig, kan man vælge at få inkluderet ansigts- og nummerplad­egenkendel­se i sin software.

❘følge □kstra Bladets oplysninge­r har Qatar gennem årene generelt været et lille marked for virksomhed­en i regionen.

Alligevel erfarer □kstra Bladet, at salg af overvågnin­gssoftware til landet dog har genereret et mindre millionbel­øb i omsætning til det danske firma, der i dag omsætter for mere end en milliard kroner globalt.

 ?? FOTO: ANNE- CHRISTINE POUJOULAT/ RITZAU SCANPIX ?? – Overvågnin­gen i Qatar er ekstremt finmasket, for man vil ikke have, at de, der kommer udefra, kan finde på noget som helst, som styret ikke vil have. De vil gøre, hvad de kan for at sikre sig, at der ikke bliver opløb til politisk uro, eller at de kønsmæssig­e retningsli­njer ikke bliver udfordret, fortæller Helle Lykke Nielsen, lektor på Center for Mellemøsts­tudier.
FOTO: ANNE- CHRISTINE POUJOULAT/ RITZAU SCANPIX – Overvågnin­gen i Qatar er ekstremt finmasket, for man vil ikke have, at de, der kommer udefra, kan finde på noget som helst, som styret ikke vil have. De vil gøre, hvad de kan for at sikre sig, at der ikke bliver opløb til politisk uro, eller at de kønsmæssig­e retningsli­njer ikke bliver udfordret, fortæller Helle Lykke Nielsen, lektor på Center for Mellemøsts­tudier.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark