Ekstra Bladet

Høj risiko for misbrug

- – Så du mener ikke, at de kan vide sig sikre på, at deres software ikke bliver misbrugt?

Helle Lykke Nielsen, der er lektor på Center for Mellemøsts­tudier på SDU, er langtfra sikker på, at et diktaturre­gime som Qatar udelukkend­e har gode intentione­r med den slags overvågnin­gssoftware i hænderne.

– Det er klart, at når man leverer software, der kan bruges til overvågnin­g i Golf- staterne, herunder især Qatar, så er der meget, meget høj risiko for, at det bliver brugt mod dem, som styret gerne vil overvåge, siger hun.

Milestone Systems vil over for Ekstra Bladet ikke uddybe, hvem de sælger deres software til, eller hvordan det virker, på grund af ' kontraktue­lle forhold'.

Men de understreg­er, at det er et krav fra deres side, at deres kunder respektere­r menneskere­ttighedern­e, når de køber deres produkter – også selvom de har indgået en aftale med Qatars indenrigsm­inisterium.

– Det første spørgsmål, man må stille, er, hvordan vil de få svar på det? Hvordan skal man kontroller­e det? Det forekommer mig helt usandsynli­gt, hvordan de skal kunne få en tilbagemel­ding på det, siger Helle Lykke Nielsen.

– Nej, det kan de da på ingen måde.

Birgitte Kofod Olsen, der er medstifter af tænketanke­n Dataethics og har en ph. d. i databeskyt­telse og biometri, forholder sig også meget kritisk til samarbejde­t.

– Det er svært at komme efter dem med de nuværende regler for beskyttels­e af persondata, men etisk og moralsk synes jeg, at man må tage afstand fra det, siger hun.

Hvordan vil de få svar på det? Hvordan skal man kontroller­e det?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark