Ekstra Bladet

Q: PAPE KAN ÅNDE LETTET OP - FOR NU

En ’enstemmig’ hovedbesty­relse i de konservati­ve støtter Søren Pape som formand for partiet. Men det er der primært én god grund til, vurderer Qvortrup

- EMMA BUUS MOSEGAARD buus@ eb.dk

Få øjeblikke efter at Danmark led nederlag til Frankrig i Qatar, sejrede Søren Pape i det første slag med Det Konservati­ve Folkeparti­s bagland.

Her stod det nemlig klart, at han har hovedbesty­relsens ' enstemmige' opbakning som formand, som det lød fra partiets organisato­riske næstforman­d, Henrik Sølje Weiglin, efter et maratonmød­e i hovedbesty­relsen lørdag.

Enstemmigt eller ej

– Det giver Søren Pape noget luft og pusterum for nu. Men det er kun noget værd, så længe der ikke er for mange, der mener noget andet. De fastholder nok ' enstemmigh­eden' indtil det øjeblik, hvor de ikke længere kan gøre det, siger Ekstra Bladets politiske kommentato­r, Henrik Qvortrup.

– Vi har ikke været inde bag de lukkede døre i går, og det er ikke til at sige, om det faktisk var enstemmigt. Men det er nok de konservati­ves analyse, at så længe man ikke har besluttet sig for at afsætte en formand, så har ingen interesse i, at der sættes spørgsmåls­tegn ved den siddende leder, så længe afløseren ikke er klar, siger han.

Det er Qvortrups vurdering, at svaret på, hvorfor han blev fredet af hovedbesty­relsen, i høj grad skal findes i, at der ikke er en oplagt afløser til posten i partiet. Og det mener Qvortrup heller ikke, at der er.

' Tålmodighe­d'

Mens Søren Pape og folketings­gruppen har fået mandat til at forsøge at vende udviklinge­n, garanterer hovedbesty­relsen at udvise ' tålmodighe­d' med dem.

Sådan lød det i Henrik Sølje Weiglin udtalelse, efter at mødet var afsluttet.

– De sidder selvfølgel­ig med tilbagehol­dt åndedræt. Det er klart. Jeg tror, at præmissen for alt for det her er, at det var så bundet, siger Henrik Qvortrup.

– Men han har tidligere vist, at han kan komme tilbage fra en forventnin­g, der nærmest lå på nul. Vi skal jo ikke mere end et halvt år tilbage, hvor vi alle troede, at han måske kunne blive statsminis­ter.

I disse dage, mens Mette Frederikse­n stadig afsøger muligheder­ne for en regering hen over midten, er de konservati­ve blevet sat i spil som et muligt regeringsp­arti under Mette Frederikse­n som statsminis­ter.

Søren Papes fremtid som formand for de konservati­ve står og falder dog ikke med, om han får partiet med i en regering eller ej, mener Henrik Qvortrup.

En profileret post

– Der er vi ikke. Men hvis de konservati­ve går med i en regering, skal Søren Pape selvfølgel­ig ikke bare være kirkeminis­ter. Han bliver nødt til at sikre sig en højt profileret ministerpo­st, hvis det skal ende godt for partiet.

– Men i den situation, de konservati­ve står i, er der ikke frit valg på alle hylder. De kan ikke kræve så meget, siger han.

Henrik Qvortrup ser både fordele og ulemper for de konservati­ve og Søren Pape, hvis de ender uden for en regering.

– Ulempen er, at det kunne give Pape mulighed for at gøre de konservati­ve til en større spiller, hvis de var med. Fordelen er så, at de kan komme til at stå stærkt som borgerlig opposition til regeringen, hvor også Venstre kan ende med at være med.

 ?? FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX FOTO: SOFIA BUSK ?? Søren Pape og folketings­gruppen har fået mandat til at forsøge at vende udviklinge­n, og hovedbesty­relsen garanterer ’ tålmodighe­d’ med dem.
FOTO: IDA MARIE ODGAARD/ RITZAU SCANPIX FOTO: SOFIA BUSK Søren Pape og folketings­gruppen har fået mandat til at forsøge at vende udviklinge­n, og hovedbesty­relsen garanterer ’ tålmodighe­d’ med dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark