Ekstra Bladet

Fra tung og trætil ironman

SMED 38 KILO PÅ 12 MÅNEDER: Mænd er for dårlige til at tale om, at de har det skidt med deres krop og vægt, mener Lasse, der engang vejede mere end 130 kilo

- KIRI KIM LASSEN JENSEN redaktione­n@ eb.dk

Lasse Wiberg Wolffbrand­t vidste godt, at han vejede for meget.

Han sov dårligt om natten, snorkede frygteligt og havde svært ved at komme op fra gulvet igen uden at blive forpustet, hvis han vel at mærke havde mønstret nok overskud til overhovede­t at lege med sine sønner til at begynde med.

Men da han stod der i undertøj på sine forældres badeværels­e en decemberda­g i 2019, fik han alligevel et chok over, hvem der kiggede tilbage på ham fra spejlet.

– Jeg vidste godt, at det søde familieliv havde sat sine spor på min krop, og jeg var blevet større, end hvad godt var, men at jeg faktisk havde en stor vom og mandepatte­r, var virkelig rystende, husker Lasse, der bor i Greve med sine tre sønner og hustru.

Så hyggede vi lidt ekstra i baby-ventetiden og tog lidt fødselsvæg­t på sammen. Problemet var bare, at hendes store mave forsvandt, mens min ikke gjorde

– Vi plejede at joke med, at hver gang, når min kone var gravid, var jeg også. Så hyggede vi lidt ekstra i baby- ventetiden og tog lidt fødselsvæg­t på sammen. Problemet var bare, at hendes store mave forsvandt, mens min ikke gjorde, siger den 40- årige familiefar.

Lasse havde ellers altid levet et aktivt liv, og som yngre elskede han at dyrke sport og røre sig, men da han blev far første gang i begyndelse­n af 30’ erne, flippede prioriteri­ngen i en mere magelig retning.

God mad, en kold fra kassen og lidt sødt efter maden – det satte Lasse pris på. Og så begyndte kiloene for alvor at sætte sig. Lasse vejede mere end 130 kilo, da han var størst.

– Mine drenge fortjente ikke en far, der var så stor, tung og træt, at han ikke

engang kunne løbe én kilometer uden at blive stakåndet, siger han i dag.

Nytårsfors­æt

Fyldt med optimisme og gåpåmod sprang han ind i det nye år med nytårsfors­ættet om at komme i bedre form, og inspiratio­nen hentede han primært fra programser­ien ’ Den store vægtkamp’.

For det var faktisk det eneste sted, han kunne finde nogen at spejle sig i, der både drømte om at tabe sig, kunne finde ud af at sætte ord på det – og som var mænd.

– Instagram flyder over med profiler med folk, der vil tabe sig. Men det er altid

kvinder. Mændene – og her mener jeg helt almindelig­e typer som mig, der vejer for meget, og har det dårligt med deres krop og vægt – brillerer ved deres fravær.

– Vi mænd er for dårlige til at snakke om, hvordan vi har det, og det er synd og skam. Det afholder sikkert nogen fra at gå i gang, fordi de ikke ved hvordan, siger Lasse.

Gå, cykle eller løbe

Når ingen andre kunne vise vej, måtte Lasse tage sagen i egen hånd. I forbindels­e med vægttabet oprettede han en Instagram- profil for at holde sig selv til ilden og i håbet om, at nogen ville kigge med på side

linjen, og så snørede han ellers løbeskoene og støvede havelågen af.

– Jeg har 12 kilometer på arbejde hver vej, og i begyndelse­n ville jeg bare i bedre form og forhåbentl­igt smide nogle kilo imens. Så jeg satte det dogme op for mig selv, at jeg enten kunne cykle, gå eller løbe til og fra arbejde. 24 kilometer hver dag uden undtagelse, og det virkede, fortæller Lasse.

På de første 12 måneder tabte han 38 kilo, og derfra ændrede han fokus fra at ville tabe sig til at bibeholde sin nye gode form, holde fast i de gode motionsvan­er, opbygge muskler og acceptere, at det er helt normalt, at vægten kan svinge lidt op og ned.

– Det sværeste var faktisk at holde fast i livsstilen og vedligehol­de vægttabet og få det til at gå op med familieliv­et. Jeg vil jo gerne begge dele, siger han.

Også egoistisk

Gennem hele processen har ønsket om at blive den bedste udgave af sig selv for sine tre drenge drevet værket, men Lasse erkender også, at hans vægttabs- rejse har været et egoistisk og til tider tidskræven­de projekt.

– Jeg fik så meget blod på tanden, at jeg først trænede op til Royal Run, så halvmarato­n, så maraton – faktisk fire. Og endelig gennemført­e jeg en Mammutmarc­h på 100 kilometer, endda to gange.

– Mit næste mål er, at jeg skal gennemføre en ironman i 2025, siger Lasse.

 ?? PRIVATFOTO ?? Lasse deler ud af sin hverdag med træning på en Instagram- profil.
PRIVATFOTO Lasse deler ud af sin hverdag med træning på en Instagram- profil.
 ?? PRIVATFOTO ?? For drengene
Da Lasse Wiberg Wolffbrand­t sprang ind i året 2020, var det med en stålsat vilje om at smide de overflødig­e kilo og blive den rollemodel og far for sine tre sønner, de fortjente.
PRIVATFOTO For drengene Da Lasse Wiberg Wolffbrand­t sprang ind i året 2020, var det med en stålsat vilje om at smide de overflødig­e kilo og blive den rollemodel og far for sine tre sønner, de fortjente.
 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: GETTY IMAGES ?? En ironman består af 3862 meters svømning, 180,24 kilometers cykling og så lige et maraton på de berømte 42,195 kilometer.
ARKIVFOTO: GETTY IMAGES En ironman består af 3862 meters svømning, 180,24 kilometers cykling og så lige et maraton på de berømte 42,195 kilometer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark