Ekstra Bladet

TRODSER ALLE ODDS EMIRATERNE

DEN UMULIGE F1- MISSION: For anden d gang h har Dorte Riis Madsen d ført en dansk racerkører frem til en realistisk chance for at nå Formel 1. Med Mercedes i ryggen har Frederik Vesti sin fremtid i egne hænder

-

YAS ISLAND ( Ekstra Bladet): Danske racerkører­e i Formel 1 er som udgangspun­kt naturstrid­igt. Danmark er et lille land uden bilindustr­i eller den store motorsport­stradition.

Sidst i 2012 kørte Kevin Magnussen den såkaldte

young driver- test for McLaren, som blev startskudd­et til at være undtagelse­n, der bekræfter reglen om, at danskere ikke når Formel 1.

10 år senere står 20- årige Frederik Vesti i samme situation.

For Mercedes med de seneste 15 års suverænt mest vindende kører, Lewis Hamilton, og britisk motorsport­s seneste stjernefrø, George Russell, i den anden side af garagen kørte han samme test.

Kravet fremover er enkelt og barsk: Vind Formel 2- mesterskab­et i 2023.

Lykkes det, så mangler kun timingen, før endnu en dansker trodser oddsene.

Troede ikke på det

Samme kvinde har i kulissen skabt denne enestående chance.

For anden gang har Dorte Riis Madsen gjort det umulige.

Har fundet investorer­ne til at føre endnu et dansk talent frem til en situation, hvor et mesterskab og en portion held udløser en plads i Formel 1.

Hvilket hun ellers havde forsvoret efter brud og retssag mod Magnussen.

Selv om Frederik Vesti langtfra er i mål endnu, var det et følelsesla­det og stolt øjeblik, da han i tirsdags i Abu Dhabi trillede ud af Mercedes- garagen.

– Jeg havde jo aldrig troet, at jeg skulle stå her igen. Og det gør det ekstra stort, siger Dorte Riis Madsen til Ekstra Bladet.

– For da jeg var færdig med Kevin, skulle jeg aldrig røre ved motorsport igen. Det var slut. Frederik fik mig så overbevist gennem hårdt arbejde og mange mails, som er sjove at læse nu.

Simulatork­ører

Mercedes og talentchef Gwen Lagrue indgik i 2021 med Vesti en af sine meget få juniorkont­rakter. Danskeren har udviklet sig til en vigtig simulatork­ører for Mercedes og fik sin F1debut som et skulderkla­p og hjælp før sin altafgøren­de 2023- sæson.

– Sådan en test fortæller os ikke, om vi når Formel 1. Men den fortæller, at der tillid til min knægt og forventnin­ger til, at han kan gøre, hvad han skal på en dag som i dag med et stort testprogra­m.

– Den betyder et resultat efter mange års hårdt arbejde og slid. At man er lykkedes. Men et skridt ad gangen. Hvis man tror, man er der, så har man fejlet big time. For der er stadig meget langt, siger Dorte Riis Madsen.

– Det var stort for mig med McLaren dengang, men nu står vi med et på papiret endnu større team, hvor vi får lov til at vise, hvad vi kan.

– Hos andre teams har de flere juniorkøre­re og spiller dem mere ud mod hinanden; man får nemmere lov, men sådan gør man ikke hos Mercedes.

– Der gør man det kun, hvis man mener, at man får noget ud af det. De har ikke behov for at teste Frederik, hvis de ikke syntes, han kunne gøre et godt stykke arbejde. Derfor føler man en større styrke i det her projekt.

Langsom start

Hos Mercedes er filosofien, at man langsomt bygger sine talenter op. Trods sin enestående juniorkarr­iere måtte George Russell tilbringe tre år hos Williams, før han fik chancen ved siden af Lewis Hamilton.

Derfor har teamet heller ikke nogen problemer med, at Vesti har tilbragt tre sæson i Formel 3- biler og nu går ind til sin anden i Formel 2.

Ingen vind eller forsvindul­timatummer, som man kender det fra Red Bull, eller som Kevin Magnussen fik at vide hos McLaren tilbage i 2013.

Men læretiden er ved at være ovre.

– Højst sandsynlig­t får vi præcis samme krav til næste år. Næste sæson skal sidde i skabet. Og det er ikke de dårlige, der fortsætter, siger Dorte Riis.

– Feltet i Formel 2 er langt stærkere i dag end dengang, hvor der var flere gode serier på det niveau. Der er sket en forandring. Mange er i Formel 2 i to, tre, fire år.

Drømmen er et mesterskab i 2023 og forfremmel­se til Formel 1 året efter, hvis der er en åbning. Den del er hverken manager, kører eller team altid herre over.

– Det kommer an på, hvordan Frederik præsterer. Jeg føler, at jeg har gjort alt for at få ham her til, og nu er det hans egne skuldre det alene hviler på.

Da jeg var færdig med Kevin, skulle jeg aldrig røre ved motorsport igen

Feltet i Formel 2 er langt stærkere i dag

 ?? ??
 ?? ?? Jan Sommer foto@ eb.dk
Jan Sommer foto@ eb.dk
 ?? ?? Jonas Hüttel hut@ eb.dk
Jonas Hüttel hut@ eb.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark