Ekstra Bladet

MELD JER UD AF FIFA!

STJERNENS BØN: FIFA og præsident Gianni Infantino får med grovfilen af Stan Collymore, der anbefaler de store VM- nationer at boykotte det internatio­nale fodboldfor­bund efter slutrunden

-

DOHA ( Ekstra Bladet): Det skulle blive ’det bedste VM i historien’, lød det fra FIFA- præsident Gianni Infantino, inden bolden rullede i Qatar.

Men den schweizisk­e fodboldbos­s er i stedet havnet i noget af et stormvejr under slutrunden, der har haft enormt fokus på især homoseksue­lles rettig heder i værtslande­t.

Og den modvind ser ikke ud til at stoppe lige med det samme. Presset på Infantino vokser, og nu melder den tidligere engelske landsholds­spiller Stan Collymore sig på banen med en bøn til sit lands fodboldled­ere.

– Når turneringe­n er slut, skal vi virkelig overveje at kortslutte FIFA og al den korruption og magtfuldko­mmenhed, der er. Når du kan se, at der foregår korruption i en ledelse, har du hvert fjerde år muligheden for at stemme dem ud, skriver Collymore i sin klumme for The Mirror og fortsætter kritikken:

– Hvorfor står vi nu i den situation, at Gianni Infantino bare er blevet accepteret som præsident i fire år mere uden modkandida­t?

– Præsidente­r burde kun have lov til at kunne sidde i fire år, og så bør afstemning­en om, hvem der får VM, være fuldstændi­g transparen­t.

Opfordring­en

DBU ved direktør Jakob Jensen har været et af de forbund, der har talt højest i kritikken af FIFA under VM. Og da formand Jesper Møller endelig stillede op for at besvare de mange kritiske spørgsmål om Qatar i Doha, istemte han.

Jesper Møller svarede på Ekstra Bladets spørgsmål, at han ville overveje, om DBU kunne forlade FIFA. Det er præcis det, som Stan Collymore nu foreslår de allerstørs­te nationer.

– Når VM er ovre, ville jeg elske at høre Englands, Tysklands, Brasiliens, Argentinas, Frankrigs, Spaniens og Italiens forbund sige: Det var det. Vi boykotter FIFA, indtil der kommer styr på det, og der indføres ordentlige etiske normer og regler for, hvem der tildeles VM.

– Lad os være ærlige: Et VM uden mindst fem eller seks af de hold ville ikke have den samme appel.

Standardko­ntrakt

Stan Collymore fik kun tre engelske landskampe som aktiv, men han gør sig nu som meningsdan­ner i England, og han har stærke holdninger til FIFA.

Den tidligere angriber foreslår blandt andet faste regler om, at VM- værter skal acceptere, at homoseksue­lle må holde i hånd på gaden, og at alkohol kan indtages i ansvarlige mængder i visse zoner i et VM- land.

På den måde ville alle lande, der ønsker at få et VM, fra start vide, hvad de sagde ja til.

– Det, vi har set i den seneste uge, er, at FIFA’s etik, moral og værdier er gået fløjten, fordi de har solgt turneringe­n til et land, der på visse punkter ikke deler samme etik, moral og værdier som de fleste andre nationer ved VM.

FIFA er under mærkbart pres i Qatar, hvor der inden slutrunden var stort fokus på migrantarb­ejdernes forhold og dødsfald i landet. Siden starten på VM er fokus flyttet over på de manglende rettighede­r for homoseksue­lle i landet.

Det, vi har set i den seneste uge, er, at FIFA’s etik, moral og værdier er gået fløjten

 ?? FOTO: DAVID KLEIN, RITZAU SCANPIX ?? Stan Collymore ses her foran Hampden Park i Glasgow forud for en VM- kvalifikat­ionskamp.
FOTO: DAVID KLEIN, RITZAU SCANPIX Stan Collymore ses her foran Hampden Park i Glasgow forud for en VM- kvalifikat­ionskamp.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark