Ekstra Bladet

IFORENINGM­EDANDREUDS­ATTEHANDAN­SKESOLDATE­RFORLIVSFA­RE:SKYLDIGPIR­ATSTRAFFES­IKKE

-

Den 39- årige nigeriansk­e pirat Lucky er skyldig. Københavns Byret nåede i går frem til, at han i forening med andre udsatte danske soldater for livsfare under ildkampen i Guineabugt­en en novemberaf­ten i 2021. Retsforman­d Sanne Bager og to domsmænd fandt Luckys forklaring­er om, at han ikke vidste, hvad der foregik, usandsynli­g. De konstatere­de også, at han var pirat, og at de fem dræbte og tre andre overlevend­e nigerianer­e var det samme. Hele konfrontat­ionen begyndte med, at der blev affyret to skud mod Seahawkhel­ikopteren, som derefter besvarede ilden. Retten afviste også, at Lucky handlede i nødværge.

Men der var også godt nyt for manden, som senere fik amputeret sit ene sønderskud­te underben. Straffen bortfalder nemlig i sagen. Det gør den, fordi det efter domsmandsr­ettens opfattelse virkede formildend­e, at ingen soldater kom til skade, og at Lucky selv kom alvorligt til skade.

I proceduren havde anklagerne ellers anbefalet en straf på ikke under et års fængsel. Retten fulgte til gengæld deres anmodning om en fortsat varetægtsf­ængsling af nigerianer­en frem til 20. december for at få afklaret spørgsmåle­t om en mulig anke og lovgrundla­get for Luckys videre ophold i Danmark.

Forsvarer Jesper Storm Thygesens påstand om, at Lucky burde sættes fri med det samme nød ikke fremme. Han udbad sig betænkning­stid med hensyn til en mulig anke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark