Ekstra Bladet

Bedre gennem krise

-

The Economist konkludere­r, at Putins ‘ energi- våben’ er ‘ meget potent’. Og at Europa vil betale en pris for deres støtte til Ukraine.

De europæiske gas- og elektricit­etspriser er i deres nuværende niveau i gennemsnit steget med henholdsvi­s 144 og 78 procent i forhold til gennemsnit­sprisen for perioden 2000- 2019.

The Economist forventer, at Putins største chance for at splitte europæerne kommer denne vinter. Vladimir Putin håber, at europæere vil blive så pressede, at de i nogen grad vil mindske støtten til Ukraine. Det kunne være ved at mindske våbenlever­ancerne.

Bedre kort på hånden

Men Europa står trods alt et bedre sted end for få måneder siden. EU’s gaslagre er fyldt op, og energipris­erne er faldet en del, siden de toppede over sommeren.

– Europa er kommet bedre gennem gaskrisen end forventet siden i sommer. Putin bliver ekstra generet af, at eksporten til Kina og det asiatiske marked endnu ikke er helt oppe at køre.

– Set i det perspektiv står Europa med noget bedre kort på hånden, end vi kunne have gjort.

– Modsat har Putin dårligere kort på hånden, udtaler Mogens Rüdiger, energi- historiker ved Aarhus Universite­t.

Europa er kommet bedre gennem gaskrisen end forventet siden i sommer

 ?? FOTO: YURIY DYACHYSHYN/ RITZAU SCANPIX ?? En kvinde lufter sin hund i Lviv. Vinteren kan blive lang for alle europæere.
FOTO: YURIY DYACHYSHYN/ RITZAU SCANPIX En kvinde lufter sin hund i Lviv. Vinteren kan blive lang for alle europæere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark