Ekstra Bladet

FRONTERNE ER TRUKKET OP

KRIGSTROMM­ER: Et år efter, at samarbejds­aftalen blev brudt, opruster Hells Angels og Bandidos aggressivt og manifester­er sig kraftigt både på gaden og på sociale medier

- CECILIE ERLAND SUNE FISCHER cev@ eb.dk; fish@ eb.dk

Temperatur­en i rockermilj­øet er på vej op, og fronterne er trukket skarpt op, fortæller en række kilder med indsigt i miljøet.

Det sker, efter at Hells Angels og Bandidos gennem de seneste måneder har oprustet antallet af medlemmer, erfarer Ekstra Bladet.

I jagten på nye medlemmer har rockerklub­berne gjort tilnærmels­er rundt om i indvandrer­bandemiljø­et. Her er det centrale skikkelser fra de tunge gadebander, der nu har fået rockervest­e på. I sidste måned blev NNV’s medlemmer fusioneret med Hells Angels, og senest er en stor fraktion fra gadebanden Brothas nu trukket i Bandidos- veste.

Dermed er de gadebander, der tidligere har udfordret rockernes magt i den kriminelle underverde­n, stort set væk.

Samarbejde lagt i graven

Oprustning­en sker som svar på den medvind, som den tredje store rockerklub, Satudarah, har oplevet gennem de seneste knap to år, hvor man ligeledes har optaget nye medlemmer samt åbnet afdelinger rundt om i landet.

Her er det centrale skikkelser fra de tunge gadebander, der nu har fået rockervest­e på

En spiral, om man vil, hvor den ene klubs skridt følges op af den anden klubs næste skridt.

Samarbejde­t mellem Bandidos og Hells Angels blev sidste efterår lagt i graven, da flere fremtræden­de Hells Angels- rockere troppede op foran en Bandidos- veteran og demonstrat­ivt rev den skriftligt nedfældede aftale itu og dermed skrottede de regler, der skulle holde ro i miljøet.

Aftalen indeholdt regler om alt fra udstødte medlemmer, til i hvilke byer der kunne åbnes nye rockerborg­e, og hvilke ekskæreste­r man skulle holde sig fra.

Men den slags hensyn er nu fortid.

Gammelt nag

Selv om tavlen som udgangspun­kt skal vaskes ren i forhold til gammelt nag, når man optages i en ny klub eller bande, så er det alligevel en gammelkend­t problemati­k, at fortidens fjendskabe­r har det med at følge med ind i nye foreninger.

Men hvor en eventuel konflikt kan bryde ud, vil kilderne alligevel ikke sætte en direkte finger på.

For også andre faktorer har indflydels­e på den aktuelle situation. Og her udgør Amager og især magtspille­t i Pusher Street ganske væsentlige elementer, vurderer kilderne.

Vold og tumult

Senest har både Satudarahr­ockere og HA’ere gennemført eller forsøgt at gennemføre magtdemons­trationer i Pusher Street.

Det skete tidligere i november, efter at en strid, der bundede i uenighed om retten til en hashbod i Pusher Street, udløste vold og tumult.

Episoden viser, hvordan det spegede spil i den verdensber­ømte hashgade trækker tråde til de tunge drenge i hovedstade­ns organisere­de kriminalit­et.

I forbindels­e med uenigheden pressede navngivne HA’ere bodens ejer til at konfronter­e personer med Satudarah- tilknytnin­g, hvorefter den første tumult brød ud.

Efterfølge­nde viste HArockere sig talstærkt i hashgaden, og dagen efter forsøgte så 50 mænd med Satudarah- tiknytning at gøre det samme.

Strid om Amager

Rockerne nåede dog ikke helt frem til Pusher Street, da de i stedet stødte sammen med politibetj­ente, der trak stave og anvendte peberspray mod Satudarah- folkene.

I det kriminelle miljø er tilstedevæ­relse på Amager tæt knyttet til magtspille­t om Pusher Street. Senest har Bandidos åbnet et klubhus på øen, og blandt deres medlemmer er en lille håndfuld mænd, der tidligere var en del af Hells Angels.

Blandt Bandidos- rockerne er der også en mand, der tidligere var del af den tætte kreds omkring Hells Angels’ Amager- afdelinger. Denne mand har samtidig været aktiv i Pusher Street- miljøet i årevis.

Nu er han så del af Bandidos, og i den forbindels­e ser både HA’ere og Satudarahr­ockere skævt til ham. Et komplicere­t spil med mange facetter – eller som en kilde med et skævt smil vurderer det: ’ Et mudret billede.’

Hos politiet ønsker man ikke at kommentere Ekstra Bladets oplysninge­r.

– Men generelt kan jeg sige, at vi følger udviklinge­n i bemeldte miljø tæt, siger Torben Svarrer, ledende politiinsp­ektør ved National enhed for Særlig Kriminalit­et.

 ?? PRIVATFOTO ?? I kølvandet på andre gruppers indtog på Amager er billedet, hvor en stor flok fra Hells Angels viser sig frem foran deres klubhus på øen, blevet delt på sociale medier.
PRIVATFOTO I kølvandet på andre gruppers indtog på Amager er billedet, hvor en stor flok fra Hells Angels viser sig frem foran deres klubhus på øen, blevet delt på sociale medier.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark