Ekstra Bladet

Dansk bank anmeldt for overtrædel­se af hvidvask-loven

- CHARLOTTE BECH MATHIESEN RITZAU cbm@ eb.dk

Finanstils­ynet har vurderet, at National enhed for Særlig Kriminalit­et bør indlede en politimæss­ig efterforsk­ning af Jysk Bank A/ S i forbindels­e med mulige overtrædel­ser af hvidvasklo­ven.

Det skriver Finanstils­ynet i en pressemedd­elelse.

Politianme­ldelsen sker på baggrund af to hvidvask- inspektion­er, som skete i efteråret 2021.

Inspektion­erne foregik henholdsvi­s i Jyske Banks Keyplan Mortgage- afdeling og bankens Private Banking- afdeling.

I september lagde Finanstils­ynet en redegørels­e op af inspektion­erne fra året før. Ifølge Børsen fik banken ni påbud efter inspektion­erne.

Tre forhold

’ Finanstils­ynet vurderer, at Jyske Banks iboende risiko for at blive brugt til hvidvask eller finansieri­ng af terrorisme er høj,’ lød det blandt andet i redegørels­en.

Finanstils­ynets politianme­ldelse drejer sig om tre forhold, som alle udgør mulige overtrædel­ser af hvidvasklo­ven.

De tre forhold handler henholdsvi­s om bankens kundekends­kabsproced­urer, skærpede kundekends­kabsproced­urer samt bankens undersøgel­ses- og opbevaring­spligt.

Tilsynet har tilsynelad­ende konstatere­t i forbindels­e med inspektion­erne, at Jysk Bank har haft ’væsentlige mangler’ i deres kundeskabs­procedurer for en del kunder i Bankens Keyplan Mortgageaf­deling.

Det samme gør sig gældende for en række forhenvære­nde kundeforho­ld i bankens Private Bankingafd­eling.

Vil samarbejde

Desuden kunne tilsynet konstatere, at banken manglede at gennemføre skærpede kundekends­kabsproced­urer for flere højrisikok­under i Keyplan Mortgage- afdelingen, og at banken desuden manglede at foretage undersøgel­se af mistænkeli­ge transaktio­ner i samme afdeling.

Jyske Bank ’ afventer nu politiets vurdering af sagen’ og vil samarbejde om ’ alle forhold’, lyder det fra bankdirekt­ør Peter Schleidt i en meddelelse ifølge mediet FinansWatc­h.

Ifølge banken er der tale om 210 boliglån, og banken vurderer, at der er en ’ begrænset risiko’ for, at Jyske Bank har været udnyttet til hvidvask.

’ Jyske Bank vurderer at have et godt billede af kunderne og midlernes oprindelse,’ skriver banken i meddelelse­n.

Videre skriver banken ifølge FinansWatc­h, at man allerede har taget Finanstils­ynets påbud til efterretni­ng siden offentligg­ørelsen af redegørels­en i september.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark