Ekstra Bladet

BOB UNDSKYLDER

BOGSKANDAL­E: Bob Dylan beklager nu, at der er blevet solgt eksklusive håndsigner­ede udgaver af hans bøger, som i virkelighe­den er blevet signeret af en robot Robotter skriver autografer

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@ eb.dk

Det amerikansk­e bogforlag Simon & Schuster, der for nylig udgav musikeren Bob Dylans seneste bog, ’ The Philosophy of Modern Song’, havnede tidligere på måneden i en skandale, da det viste sig, at 900 håndsigner­ede bøger i virkelighe­den var ’ håndsigner­et’ af en maskine.

Da Bob Dylans forlag udgav bogen, der på dansk har fået titlen ’ Den moderne sang’, blev den – ud over de sædvanlige udgaver – også solgt i en eksklusiv udgave, der skulle være håndsigner­et af mesteren selv.

Bøgerne med de eftertragt­ede autografer kostede mere end 4000 kroner, men så var køberne også sikre på at være indehavere af et stykke litteratur, der har været berørt af selveste Bob Dylan.

Skråsikker forlagsche­f

For at der ikke skulle herske tvivl om ægtheden af de håndsigner­ede bøger, medfulgte der til hvert eksemplar et brev underskrev­et af forlagets øverste chef, Jonathan Karp.

Brevet havde til formål at fungere som bevis på samlerobje­ktets ægthed og sjældenhed.

’ Dette brev er bekræftels­e på, at dette eksemplar – du holder i dine hænder – er blevet håndsigner­et af Bob Dylan,’ stod der i brevet fra Simon & Schusters topchef. Der gik dog ikke længe, før fans begyndte at undre sig over, at de på nettet kunne finde billeder af håndsigner­ede bøger med fuldstændi­g identiske underskrif­ter.

Efter i første omgang at have benægtet at have snydt måtte forlaget erkende, at autografer­ne var blevet til ved hjælp fra en såkaldt autopen, der betyder, at en robot har ført pennen.

Normal procedure

I et opslag på Facebook fortæller Dylan nu sin side af sagen. Ifølge ham skyldes svindelnum­meret, at det i 2019 på grund af corona ikke var muligt at samle de fem personer, der skal stå for det praktiske, når der skal signeres mange bøger.

Han fortæller desuden, at han i samme periode led af alvorlige svimmelhed­sanfald, og at det på grund af kontraktmæ­ssige forpligtel­ser ikke var muligt at udskyde bogsigneri­ngen.

Bob Dylan fortæller, at han blev forsikret af forlaget om, at det var helt normal procedure at bruge en maskine til at lave autografer, men at han nu erkender, at hans dømmekraft fejlede.

Forlaget oplyser, at det er muligt for fans – der har fortrudt deres køb af de maskinsign­erede bøger – at få refunderet deres penge.

’ Du holder noget meget unikt i dine hænder’

 ?? FOTO: FRANK MICELOTTA/AP ?? Bob Dylan er havnet i modvind, efter det er kommet frem, at hans håndsigner­ede bøger er skrevet under af en maskine.
FOTO: FRANK MICELOTTA/AP Bob Dylan er havnet i modvind, efter det er kommet frem, at hans håndsigner­ede bøger er skrevet under af en maskine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark