Ekstra Bladet

KONGEN AFKOLBØTTE­R

FORKLARING­ERNE SEJLER: Var der et særskilt EU- møde i Skagen, eller var det en rodet affære? Morten Messerschm­idts forklaring­er er skiftet undervejs

- JONAS SAHL sahl@ eb.dk

Hold tungen lige i munden.

Morten Messerschm­idt, formand for Dansk Folkeparti, har nemlig endnu en gang skiftet forklaring i sin iver efter at bevise sin uskyld i sagen, hvor han er tiltalt for svindel med EUmidler og dokumentfa­lsk.

Det afslører Ekstra Bladets gennemgang af hans skiftende påstande.

Messerschm­idt har nemlig svært ved at komme med en gennemgåen­de forklaring. Var der et EU- seminar, et sommergrup­pemøde eller en helt tredje blanding i begyndelse­n af august 2015 på Hotel Color i Skagen?

Morten Messerschm­idt nægter sig skyldig i EUsvig for 98.000 kroner, som tiltalen lyder på. Det var det beløb, som EU- kassen ifølge anklagemyn­digheden uretmæssig­t bidrog til løjerne.

Under de to første retsdage på Frederiksb­erg i slutningen af sidste uge har Morten Messerschm­idt gentagne gange fastholdt, at der tirsdag 4. august 2015 blev afholdt et afgrænset EU- seminar i regi af EUpartiet Meld.

Smeltede sammen

Men sådan lød det ikke, da sagen kørte første gang i Retten i Lyngby. Her fortalte Morten Messerschm­idt, at det var meningen at ’ opdele sommergrup­pemødet og EU- konference­n logistisk’. Men det kunne ikke lade sig gøre i praksis.

Sommergrup­pemødet og den påståede Meld- konference smeltede derfor sammen, forklarede han.

Samme forklaring gav han under afhøringer hos politiet i oktober 2020 og i marts 2021.

Over for SØIK ( Statsadvok­aten for Særlig Økonomisk og Internatio­nal Kriminalit­et) fortalte han, hvordan de to samtidige møder udviklede sig til en ren rodebutik.

’ Afhørte ( Morten Messerschm­idt, red.) svarede, at det godt kunne være, der ikke havde været en klump ( med EU- stof, red.), men at emnerne derimod var drøftet drypvis og måske var forskellig­e dage. Folk gik ind og ud af mødet, og det kunne godt være, hvis man forestille­de sig, at afhørte havde været ude og lave interview, og der havde været en anden, der var inde, så havde man sagt, kan du så ikke lige sige noget om det punkt.’

Det fremgår en afhørings- rapport, der blev læst op i Retten i Lyngby.

Total zigzag

For at gøre forvirring­en total vender Messerschm­idt med sin nye forklaring tilbage til de forklaring­er, han gav, da afsløringe­rne af den mulige EU- svig blev afsløret.

Til DR sagde han i oktober 2016:

– Der har været afholdt en EU- konference. Det her er jo netop ikke et arrangemen­t sammen med Dansk Folkeparti.

Og han uddybede endda, hvorfor det var så vigtigt at understreg­e:

– Det er meget vigtigt, for reglerne for de her europæiske partier er, at der ikke er en samkøring. Det er derfor, vi har insisteret på, at finansieri­ngen er adskilt sådan, at der er en selvstændi­g afregning med det europæiske parti og en selvstændi­g afregning med Dansk Folkeparti­s andel, sagde han.

Men der er måske en god grund til, at Morten Messerschm­idt har forladt sin forklaring om sammenblan­dede møder.

Anklagemyn­digheden har nemlig under retssagen igen udpenslet, hvordan Melds egne regler fra 2012 meget nøje understreg­ede, at EU- midlerne ikke må bruges på nationale anliggende­r.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark