Ekstra Bladet

Infantino i skattely

Dygtig mand

-

FIFA’s præsident, Gianni Infantino, er under kriminel efterforsk­ning i Schweiz, men det forhindrer ikke 207 ud af FIFA’s 211 medlemslan­de i at støtte hans genvalg. Så når FIFA afholder kongres i Rwanda i marts, bliver han med akklamatio­n tildelt fire år mere i spidsen for verdensfod­bolden.

Det kan selvfølgel­ig undre, at der kun er en person på kloden, som har lyst til at være præsident for FIFA, men sådan er det altså. Selv nordiske lande som Island, Færøerne og Finland støtter op om den skandalise­rede schweizer, som nu også kan skrive skattespek­ulant på sit visitkort.

I WEEKENDEN kunne avisen Tages Anzieger afsløre, at Infantino allerede i sommer flyttede sin officielle bopæl fra Zürich, hvor FIFA har sit hovedkvart­er, til kantonen Zug, hvor beskatning­en er langt lavere.

Infantino har ganske vist boet i et lejet hus i Qatar sammen med sin familie det seneste år. Men han har været skatteplig­tig i Schweiz. Og altså nu i Zug, hvor adressen ifølge Tages Anzieger er i en anonym, grå boligblok med udsigt over Zug- søen. FIFA har over for avisen bekræftet flytningen.

RENT skattemæss­igt betyder det, at Infantino slipper ganske lempeligt. Han har for nyligt fået udbetalt et vederlag på 30 millioner kroner. I Zug skal han betale 2,9 millioner i skat. Var han blevet boende i Zürich, havde skatten været på 5,8 millioner kroner.

Generelt vil Infantino helst have, at andre betaler. Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Infantino som nyvalgt FIFA- præsident i

2016 smed om sig med FI

FA’s penge.

HAN KØBTE madrasser, fitnessapp­arater, fodboldstø­vler og blomster og optrådte præcis så ødsel som sine forgængere.

Infantino var ikke tilfreds med en årsløn på 13,5 millioner kroner, og en Mercedes med chauffør var ikke nok. Han ville have to.

PRIVATFLYE­NE var dog det, der stak mest i øjnene. I maj 2016 fløj han med jetfly til Champions League- finale i Milano. Sådan fortsatte han, og det har bragt ham i konflikt med den schweizisk­e anklagemyn­dighed. Infantino bliver efterforsk­et for en række hemmelige møder med landets tidligere statsankla­ger, men også for en privat jetflyvnin­g i 2017 til en pris af 1,5 millioner kroner.

Sammen med det norske medie Idrettspol­itikk. no skrev Ekstra Bladet om sagen i 2020. Nu bliver den efterforsk­et for alvor, og den kan, hvis den kommer for retten, ramme Infantino hårdt inden FIFA- kongressen i Rwanda.

AFFÆREN ER ikke uden en vis underholdn­ingsværdi, for Infantino har ikke holdt sig til sandheden. I april 2017 var Infantino sammen med tre medarbejde­re fra FIFA på en større rundtur i Sydamerika.

Turen sluttede i Surinams hovedstad, Paramaribo, hvorfra FIFA- kvartetten skulle flyve hjem til Schweiz 11. april med det hollandske flyselskab KLM.

Flyet fik dog tekniske problemer, og rejsen blev udskudt i 24 timer. Men det kunne Infantino ikke vente på. Løsningen var derfor at leje et privat jetfly. Det havde Infantino prøvet før, og det havde han fået kritik for ad flere omgange.

DERFOR lod han denne gang sin vicegenera­lsekretær, Mattias Grafström, som var med i Surinam, tage kontakt til Tomaz Vesel, som leder FIFA’s revisionsu­dvalg.

Det er ikke forbudt for FIFA’s præsident at flyve i privatfly, men han skal have en god grund, og det skal godkendes af Tomaz Vesel.

I EN mailkorres­pondance mellem Grafström og Vesel, som Süddeutsch­e Zeitung tidligere har gengivet, fremgår det, at det var vigtigt for Infantino at komme tilbage til Schweiz til planlagt tid, fordi han skulle til et møde 12. april i Nyon med UEFA’s præsident, Aleksander Ceferin, og derfra videre til endnu et møde i Genève.

Den forklaring købte Vesel, og FIFAkvarte­tten fløj hjem i det dyrt betalte jetfly.

Problemet er bare, at Infantino ikke skulle til et møde med Ceferin.

UEFA-præsidente­n var slet ikke hjemme i Nyon.

Han var i stedet på et længe planlagt statsbesøg i Armenien, hvor han ud over et møde med landets præsident også besøgte et brandy- destilleri og lagde grundstene­n til et nyt fodboldaka­demi.

FIFA har tidligere over for Ekstra Bladet og Idrettpoli­tikk. no afvist alle anklager om urent trav.

Men ikke desto mindre indgår Surinam- flyvningen i et kompleks af sager mod Infantino, som anklagemyn­digheden i Schweiz er ved at efterforsk­e.

Generelt vil Infantino helst have, at andre betaler

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? FIFA’s præsident bruger helst andre folks penge, og så pendler han gerne for at slippe billigere i skat.
FOTO: LARS POULSEN FIFA’s præsident bruger helst andre folks penge, og så pendler han gerne for at slippe billigere i skat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark