Ekstra Bladet

ELPRISER STIGER IGEN

DYRERE FRA I GÅR: Efter en periode med lavere elpriser er der nu dårligt nyt til forbrugern­e

- DAVID ATTARDO LAURA BONVANG daat@ eb.dk; lb@ eb.dk

Priserne stiger, fordi det er blevet koldt i Europa, og vinden har lagt sig

Den seneste tid har elpriserne været en smule mere overkommel­ige, end vi tidligere har set. Men det er for tidligt at ånde lettet op.

I går vendte det nemlig, og derfor kan det måske være en idé igen at holde øje med, hvornår det kan betale sig at vaske, bage eller streame serier.

I går nærmede elpriserne sig nemlig fem kroner per kilowatt- time i perioder med spidsbelas­tning – og oven i prisen kommer transport og afgifter.

Det skriver DR, som henviser til selskabet Andel Energis prisberegn­er.

Dyrt i længere tid

Energisels­kabets prisberegn­er viser, at elpriserne tirsdag vil ligge på 2,61 kroner pr. kilowatt- time, når det er allerbilli­gst omkring klokken 23, imens det på det dyreste tidspunkt omkring klokken 18 vil koste 4,66 kroner pr. kilowatt- time.

Til DR fortæller funktionsc­hef hos Andel Energi Jack Michael Kristensen, at markedet forventer, at det bliver dyrt i hvert fald frem til januar. Og det er blandt andet vejret, der spiller en stor rolle.

Høj tysk pris

– Priserne stiger, fordi det er blevet koldt i Europa, og vinden har lagt sig. Derfor skal vi ud at købe vores energi i Tyskland til en langt højere pris, fordi det i højere grad er gasprisern­e, der styrer prisen der, siger han til mediet.

Mandag beskrev Ekstra Bladet en ny langtidspr­ognose lavet af Climate Futures, der er et norsk center for langtidspr­ognoser for vejr og klima i Norden. De beskriver, at den noget ’ usædvanlig­e prognose’ viser, at det vil blive koldere end normalt de kommende måneder.

Desuden vil der ses færre lavtryk over Tyskland, Polen og Frankrig, hvilket kan betyde mindre vind, end vi er vant til. Og begge dele er dårligt nyt for energipris­erne.

Og kulde og mindre vind er den værste cocktail, når det gælder energipris­erne. For når det ikke blæser, bliver strømprodu­ktionen dyrere, mens kulden betyder, at der er behov for mere energi for at varme de europæiske huse op.

 ?? FOTO: THOMAS BORBERG ?? Og kulde og mindre vind er den værste cocktail, når det gælder energipris­erne.
FOTO: THOMAS BORBERG Og kulde og mindre vind er den værste cocktail, når det gælder energipris­erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark