Ekstra Bladet

SKOLEMESTE­REN FRA VESTRE

Den tidligere militærman­d Ron Da Costa underviser nogle af landets mest hårdkogte forbrydere

- METTE FLECKNER fleck@ eb.dk

Ron Da Costa har spillet og trænet amerikansk fodbold. Han er opvokset i en ghetto i Brooklyn, New York, og så har han en hemmeligst­emplet fortid i det amerikansk­e militær.

Han har forsket i, hvordan idræt kan være et instrument til at ændre adfærd, har en universite­tsuddannel­se i adfærdsvid­enskab fra Brooklyn og har arbejdet og undervist i mange lande.

Nu bor han i en lejlighed på Østerbro i København.

Han virker rolig og intens på samme tid, som en, der hviler i sig selv, men han taler højt og bastant på amerikansk og tilføjer en hel del slang og bandeord.

Hver uge kører han med sin lille bil ind gennem porten til Vestre Fængsel i København. Torsdage starter han en klasse med mænd fra den nu forbudte bande, Loyal To Familia. Senere på dagen har han lektioner med rockere fra Brothas, Bandidos og Mexigang og fra Hells Angels og AK81.

Landets mest frygtede

Om mandagen står der blandt andre elever fra NNV og senere Satudarah på skoleskema­et.

Det er nogle af landets mest frygtede forbrydere, bandefolk og rockere, som Ron Da Costa mødes med. I lokalet sidder seks indsatte ad gangen sammen med ham.

Han holder ikke lektioner i den tro, at hans elever så forlader deres bande eller rockerklub. Men han møder dem med åbent sind. Han ser dem som mennesker og udfordrer dem til at udvide deres horisont.

– I min klasse er de ikke i fængsel. De kan tale frit. Jeg skal ikke skrive en rapport om dem, siger Ron Da Costa.

Kriminalfo­rsorgen har på grund af få ressourcer sagt nej til, at Ekstra Bladet på nuværende tidspunkt kan følge en af Da Costas lektioner i Vestre, men har set nogle breve fra rockere og bandefolk. De beskriver med sirlig håndskrift på linjeret A4 ark deres lærer som et særligt positivt menneske. Én skriver, at Rons klasse er eneste aktivitet bag tremmer, som han får lov til at deltage i.

Formålet med lektionern­e med de indsatte er, at de skal øge deres selvforstå­else og fokus. De skal lære selv at ændre deres adfærd i forskellig­e situatione­r og finde andre veje.

I min klasse er de ikke i fængsel. De kan tale frit

Bredere grundlag

– Når en fyr står og puster sig op og siger ’ FUCK DIG’ til en betjent i fængslet, ser betjenten det som en trussel. Men fyren forstår ikke, at det opfattes så truende. Sådan taler han altid på gaden.

Ron Da Costa siger, at han prøver, ’ at åbne de fyres hoveder’.

– Hvis de baserer deres beslutning­er på fire ting, de har erfaret i deres liv, skal jeg tilføre fire nye ting, og så har de et bredere grundlag at træffe deres beslutning­er på.

Han prøver, ’at åbne de fyres hoveder’

Han sammenlign­er det med en dreng i en skoleklass­e, der laver ballade. Det viser sig, at drengen ser dårligt. Men da han får briller og kan se alt, hvad der sker på tavlen, bliver han en af de dygtigste elever.

– Jeg skal være deres briller, siger Ron Da Costa om de indsatte, han arbejder med.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Samtale- terapi
To dage om ugen mødes Ron Da Costa med nogle af landets mest hårkogte og berygtede indsatte, bandemedle­mmer og rockere, som i samtaler og øvelser får mulighed for at udvide deres horisont og reflektere mere over egne muligheder.
FOTO: ANTHON UNGER Samtale- terapi To dage om ugen mødes Ron Da Costa med nogle af landets mest hårkogte og berygtede indsatte, bandemedle­mmer og rockere, som i samtaler og øvelser får mulighed for at udvide deres horisont og reflektere mere over egne muligheder.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark