Ekstra Bladet

Høvdingebo­ld på lille bane

-

Ron Da Costa tager i sine samtaler og lektioner udgangspun­kt i de miljøer, hans elever kender. Når han sidder sammen med unge bandefolk fra muslimske miljøer, taler han for eksempel med dem om pigerne derhjemme, som studerer og får succes. De piger bliver tandlæger, advokater og læger.

Og han prikker til fyrene: – Jeg siger til dem, at når I kommer ud, gider de piger så at gifte sig med en kriminel bandefyr? Det får dem til at lytte. Jeg har fanget deres opmærksomh­ed, for vi har taget udgangspun­kt i noget, som har betydning i deres liv.

Reflektion­s- øvelse

Han fortæller, at han i fængslets sportshal tidligere har arrangeret høvdingebo­ld for mange indsatte – også bandefolk og rockere. Men det var en øvelse, som skulle få dem til at reflektere. Først skulle de spille høvdingebo­ld på en badmintonb­ane.

– De sagde, Ron, vi kan da ikke spille på en så lille bane. Det gider vi ikke, fortæller han.

Men det gjorde de, og øvelsen gik ud på gradvist at udvide banens størrelse.

– De forstod dynamikken, at man føjer noget nyt til, her udvider vi banens størrelse, og når det sker, opstår der nye dimensione­r til spillet, siger han.

På samme måde som de skal udvide deres horisont og bygge en selvforstå­else op i deres liv. I takt med at man tilfører noget nyt, ser man nye muligheder, nye veje.

– Og kan en af de veje være ud af kriminalit­et?

– Det kan være en af muligheder­ne, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark