Ekstra Bladet

DANSKERNE SÆNKER FARTEN OG SPARER PENGE

SPARSOMMEL­IGHED: Mange danskere vælger at køre mere økonomisk i denne tid, og det betyder, at hastighede­n falder

- NIELS FRIIS

□r du begyndt at sænke farten, når du kører på eksempelvi­s motorvej i et forsøg på at få flere kilometer ud af den dyre brændstof? Så er du ikke alene.

De høje energipris­er har nemlig fået danskerne til at løfte foden marginalt fra speederen.

Siden marts har danskerne gennemsnit­ligt sænket farten med 2-3 km/t på motorveje med en hastigheds­begrænsnin­g på 130 km/t sammenlign­et med tidligere år. Årsagen er ifølge Vejdirekto­ratet, at det i år er blevet dyrere at sætte sig bag rattet af sin bil – uanset, om man kører på benzin, diesel eller el.

Det oplyser Vejdirekto­ratet i en pressemedd­elelse.

– Hvis du kører på motorvejen og sætter farten ned med 10 km/t, så er en god tommelfing­erregel, at du skærer omkring 10 procent af dit brændstoff­orbrug. Det gælder, uanset om du hælder benzin eller strøm på tanken, og her midt i en energikris­e er det altså ikke håndører, du sparer, hvis du er fremsynet og laver regnestykk­et for hele året. Det har mange danskere fundet ud af, og derfor ser vi nu, at der bliver kørt langsommer­e på motorvejen­e, end vi har set i rigtig mange år, siger Niels Moltved, som er projektled­er i Vejdirekto­ratet, i pressemedd­elelsen.

Tallene stammer fra Vejdirekto­ratets hastigheds­barometer, der henter sine data fra målestatio­ner langs statsvejne­ttet.

Naturlig udvikling

De nye tal fra Vejdirekto­ratets målestatio­ner viser, at der i oktober på motorveje med fartgrænse på 130 km/t blev kørt med en gennemsnit­shastighed på 118,2 km/t mod en gennemsnit­shastighed på mellem 120,2 og 121,1 km/t i samme måned de foregående år.

Foruden, at det er godt for den enkeltes privatøkon­omi, at farten falder på de danske veje, så der skal bruges mindre energi i bilerne, er det også en god nyhed for klimaet, at der bliver kørt langsommer­e. ❘følge vejdirekto­ratet vil der i 2022 blive udledt 27.000 tons CO2 mindre på grund af den lavere fart.

– Den seneste tid har der været mange historier om, hvordan mange danskere er begyndt at skrue ned for radiatoren i stuen eller står op midt om natten for at sætte vaskemaski­nen i gang, så hvorfor ikke også skrue på ens forbrug af energi på vejene?, lyder det retorisk fra Niels Moltved.

Andre faktorer end hastigheds­grænsen og prisen på brændstof har også betydning for, hvor hurtigt der bliver kørt på danske veje. Således tæller også ting som trængsel, vejr og omfanget af dagslys med i, hvor hurtigt der bliver kørt på motorvejen­e.

□n del af disse forhold har Vejdirekto­ratet taget højde for ved at sammenlign­e de samme strækninge­r på samme tidspunkt af året og på tidspunkte­r uden trængsel.

Færre kører for stærkt

Det er ikke kun gennemsnit­shastighed­en, der er faldet på motorveje med fartgrænse­r på 130 km/t. Tal fra tidligere på året har også vist, at færre vælger at trykke for hårdt på speederen, og også her tilskriver Vejdirekto­ratet højere brændstofp­riser en del af forklaring­en.

❘ juli måned i år var antallet af trafikante­r, der kørte hurtigere end de tilladte 130 km/t, faldet med 26,2 procent i forhold til samme måned i 2021. For juni måned var der tale om et fald på 28,9 procent. Tendensen er den samme i marts, april og maj. Det faldende antal fartoversk­ridelser blev registrere­t i perioder uden trængsel, og sammenlign­er man med tiden før corona i 2019, er der også tale om et betydeligt fald.

– Danskerne har i den grad fået øjnene op for at køre mere økonomisk og spare på brændstoff­et. Det er ikke kun til gavn for den enkelte, men også for samfundet som helhed. Og så må man ikke glemme, at politiet jo udskriver fartbøder af en grund, for det er farligt at køre med høj fart. Så alt i alt er det også godt for trafiksikk­erheden, når flere danskere retter sig efter færdselslo­ven, lød det i den forbindels­e fra Niels Moltved.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Der bliver ikke kørt helt lige så hurtigt på danske motorveje i denne tid.
FOTO: COLOURBOX Der bliver ikke kørt helt lige så hurtigt på danske motorveje i denne tid.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark